Maar liefst meer dan 50 % van de bedrijven kampt met een tekort aan werknemers


Sinds juni 2021 is er een kentering op de arbeidsmarkt, er wordt minder gebruik gemaakt van de tijdelijke werkloosheid voor Corona. Minder dan 1 % van de werknemers in de privé sector is nog tijdelijk werkloos. Daarnaast wordt er ook weer meer op kantoor gewerkt vooral deeltijds in combinatie met thuiswerk.

Maar het aantal voltijdse werknemers is geslonken en het tekort aan werknemers blijft stijgen. Bijna zes op de tien bedrijven kampt met een tekort aan werknemers.

Het tekort aan arbeidskrachten wordt deels veroorzaakt door zowel een groter aantal vrijwillige uittredingen als de moeilijkheid om nieuwe werknemers aan te werven.

Van de ondervraagde ondernemingen is 27 % immers van mening dat er meer vrijwillige uittredingen zijn geweest dan gewoonlijk.

Het verschil is nog groter in de horeca, de landbouw en de niet-medische contactberoepen.

Dit bevestigt de hypothese dat tal van werknemers in de zwaarst getroffen bedrijfstakken een andere baan hebben gezocht.

Eén op de twee ondernemingen geeft aan dat er zich te weinig kandidaten aanbieden en één op de drie bedrijven vindt dat de kandidaten over onvoldoende vaardigheden beschikken. Opvallend is dat het grote tekort aan werknemers vooral in Vlaanderen wordt gerapporteerd.

Eén op de tien bedrijven geeft aan dat er geen contract wordt afgesloten omdat de kandidaat niet akkoord gaat met de salarisvoorwaarden of werkomstandigheden.

Maar de bedrijven zitten niet stil. Meer dan twee op de drie ondernemingen geeft aan dat ze aanpassingen hebben doorgevoerd in hun wervingsstrategieën en retentiebeleid. Men doet inspanningen om de werkomstandigheden te verbeteren, loonsverhogingen toe te passen en het werkgeversimago te verbeteren. Daarnaast is men minder kieskeurig en werft men ook kandidaten aan die minder geschikt zijn of uit andere geografische gebieden komen.

De ondernemingen zetten ook in op meer overwerk en opleidingen. En tenslotte zijn er ondernemingen die meer inzetten op consultants, uitzendkrachten, jobstudenten of uitbestedingen.

Meest Recente Posts

Contact

Hoe kunnen we u helpen?

Met veel plezier beantwoorden wij al jouw vragen. Een afspraak maken? Verkennen wat mogelijk is?

Blog

In de kijker

Nieuwsbrief

Abonneer u op de nieuwsbrief

Schrijf u in op de nieuwsbrief en blijf als eerste op de hoogte van ons laatste nieuws!

NIEUWSBRIEF

Abonneer u op de nieuwsbrief

Bekijk de vorige updates