Outplacement

WERK MET ZIN

Outplacement

Waarom een outplacementbegeleiding aanbieden via Diaspoor werk Met Zin? Onze troeven vind je hier.

Ondersteuning naar het bedrijf voor en na

Het is nooit prettig om afscheid te moeten nemen van een medewerker. Het is vaak een lastige situatie. Als bedrijfsleider of manager weet je echter dat dit deel uitmaakt van het werk. De beslissing nemen is de eerste stap, gevolgd door het daadwerkelijke gesprek en alle daarbij komende zaken. Een van deze zaken is dat je vaak verplicht bent om een ex-werknemer een outplacementaanbod te doen.

Het kiezen van een geschikt outplacementkantoor is ook geen gemakkelijke opgave. Maar waarom is deze keuze zo belangrijk voor het bedrijf? Ongeacht de reden voor het ontslag, wil je ervoor zorgen dat de ex-werknemer goed begeleid wordt naar een nieuwe baan. Hij of zij blijft immers een ambassadeur voor de reputatie van jouw bedrijf. Het aanbieden van goede begeleiding maakt deel uit van dit proces. Je zoekt een kantoor dat professioneel met je ex-werknemer(s) omgaat en jou kan ondersteunen om alles soepel te laten verlopen.

Naast de effectieve outplacementbegeleiding assisteren wij het management of de bedrijfsleider bij de wettelijke en administratieve verplichtingen met betrekking tot het aanbieden van outplacementbegeleiding.

Het zal geen verrassing zijn dat de wetgeving met betrekking tot outplacement zeer complex is. Zelfs ervaren HR-professionals kunnen hier moeite mee hebben. Er bestaan namelijk vele vormen van outplacement die vallen onder verschillende Collectieve arbeidsovereenkomsten met elk hun eigen artikelen en procedures. Wij helpen je om de juiste vorm(en) te kiezen en begeleiden je in het proces om ervoor te zorgen dat alles wettelijk correct verloopt.

Diaspoor beschikt ook over een afdeling voor bedrijfsconsultancy. Als bedrijf kun je niet alleen op onze diensten rekenen voor de (juridische) voorbereiding van ontslagrondes of herstructureringen, maar ook voor begeleiding tijdens de veranderprocessen die daarop volgen. Dit kan via consultancy of workshops voor leidinggevenden of werknemers. We bieden altijd een op maat gemaakte begeleiding aan in overleg met de bedrijfsleiding en na het vaststellen van de behoeften.

Reviews

onze service

En wat is onze service naar de ontslagen werknemer toe?

Het is nooit prettig om afscheid te moeten nemen van een medewerker. Het is vaak een lastige situatie. Als bedrijfsleider of manager weet je echter dat dit deel uitmaakt van het werk. De beslissing nemen is de eerste stap, gevolgd door het daadwerkelijke gesprek en alle daarbij komende zaken. Een van deze zaken is dat je vaak verplicht bent om een ex-werknemer een outplacementaanbod te doen.

Lorem ipsum

outplacement

Ons outplacement programma

Opvang en informatieve ronde

Indien gewenst zijn we beschikbaar op locatie om de betrokken werknemer direct na het ontslaggesprek op te vangen. In een ander scenario zullen we kort na het ontslaggesprek contact opnemen met de ontslagen werknemer voor een informatiegesprek. Tijdens dit gesprek, dat live, online of telefonisch kan plaatsvinden, bieden we niet alleen een luisterend oor, maar ook een goed onderbouwd gesprek aan. We verkennen de verwachtingen, beantwoorden de initiële vragen van de ontslagen werknemer en bespreken onze aanpak en planning voor de begeleidingssessies. Dit vormt het begin van het opbouwen van een vertrouwensrelatie. Op deze manier begeleiden we de kandidaat direct in het verwerkingsproces dat hij of zij doormaakt. Na het informatiegesprek zal de werknemer zijn profiel aanmaken via een online document. We vragen hierin niet alleen naar opleidingen en werkervaring, maar ook naar wensen, mogelijke beperkingen, drijfveren, competenties, enzovoort. Dit document biedt ons een eerste inzicht in het profiel en de behoeften van de klant die we gaan begeleiden. We bestuderen dit rapport zorgvuldig en zullen er dieper op ingaan tijdens het intakegesprek.

Het intakegesprek

Dit is een gesprek waarin we grondig ingaan op een paar zeer belangrijke punten. Hoe ervaart de ontslagen werknemer de beëindiging van zijn dienstverband? Hoe gaat hij om met deze eerste tegenslag? We geven hem de ruimte om zijn gevoelens te uiten en het verwerkingsproces te starten. We inventariseren zijn studieachtergrond, werkervaring en beginnen met het onderzoeken van zijn wensen, behoeften, beperkingen, vaardigheden, enzovoort. Uiteindelijk bespreken we op basis van het intakegesprek een eerste plan van aanpak.

Het persoonlijke traject

Dit onderdeel kan je vergelijken met een uitgebreid traject loopbaanbegeleiding. We kijken naast de  basismethodieken naar de thema’s Wie ben ik, Wat kan ik, Wat wil ik van de persoon en gaan verder in op thema’s die bij de individuele klant meer aandacht vereisten. Hierin kunnen zeer veel verschillende zaken aan bod komen zoals, aanleren van een doeltreffend time -management, zoeken naar een goede balans werk en privé, communicatiestijlen, perfectionisme, conflicthantering, assertiviteit, onzekerheid enz. Het persoonlijke traject resulteert in ons Loopbaanfacettenboek, je kan dat vergelijken met een soort paspoort met informatie over verschillende aspecten van  zijn arbeidsmarkt positie. Natuurlijk hoort hier ook een actieplan bij.

De Workshops

Diaspoor Werk met Zin biedt een breed scala aan workshops aan. Deze omvatten onder andere vaste workshops die een integraal onderdeel moeten vormen van outplacement begeleiding. De workshops behandelen onderwerpen zoals rechten en plichten van werklozen, sollicitatietraining en meer specifieke workshops waaruit cliënten naar behoefte kunnen kiezen. Variërend van basisintroductie tot de pc, assertiviteitstraining, verbeterde zelf- en interpersoonlijke inzichten, diepgaande benaderingen van solliciteren via sociale media, het starten van een eigen onderneming, enzovoort. Natuurlijk is er ook een specifieke workshop beschikbaar voor 45-plussers.

De ontdekkingsreis naar een nieuwe job

Zodra het individu verder is in het proces en er klaar voor is, gaan we over tot het zoeken naar een nieuwe passende baan. We brengen de opgedane kennis in de praktijk. Tijdens deze weg wordt de kandidaat continu ondersteund door de consulent, waardoor hij of zij altijd feedback kan vragen over de genomen stappen en behaalde resultaten. In dit proces staat de kandidaat er dus zeker niet alleen voor.

De nazorg

Gelukkig vinden de meeste outplacementkandidaten vaak een nieuwe baan tijdens het begeleidingsproces. Tijdelijke nazorg kan dan erg waardevol zijn. We beseffen namelijk dat de aanpassing aan een nieuwe baan, werkomgeving, nieuwe collega's en andere werkwijzen behoorlijk ingrijpend kan zijn. Het is prettig en nuttig om in die situatie weer te kunnen rekenen op de vertrouwde begeleider. De coachee kan dan aangeven waar hij of zij tegenaan loopt, welke vragen er nog spelen of meer praktische zaken bespreken. Het weten dat er nog steun beschikbaar is, geeft vaak een geruststellend gevoel en kan alleen maar ten goede komen aan de nieuwe uitdaging.

Wat  bieden we verder aan bij de outplacementbegeleiding

Diaspoor Werk Met Zin heeft meerdere klinische psychologen in huis waarop de coachee kan rekenen als hij of zij daar nood aan heeft.  Daarnaast bestaat het team uit een samenstelling van een juridische dienst, verschillende jobhunters, bedrijf en organisatiepsychologen, stress en burn-out coaches, therapeuten, studiekeuzebegeleiders. Afhankelijk van het noden kan je dus terecht op onze domeinexperten.

We hebben een breed arsenaal aan beproefde tools en methodieken, een bibliotheek met vakboeken rond en om de loopbaan en een 250-tal coaching plaatsen. Daarnaast hebben we ook kantoorruimtes ter beschikking en indien nodig kan de kandidaat tijdens je traject gebruik maken van een PC.
Sinds de corona crisis hebben we hard gewerkt om alle sessies en workshops ook online toegankelijk te maken. Via ons online platform heeft  de kandidaat verder toegang tot een hoop ondersteunende informatie, cursussen en powerpoints van de workshops, tests, methodieken, oefeningen enz

Alle Diaspoor Werk Met zin outplacement consulenten zijn Certo (VDAB en Federgon) gecertificeerd voor ze aan de slag gaan. Onze consulenten worden ondersteund in een voortdurend leerproces over alle mogelijke vak domeinen waaruit outplacement bestaat.

coaches

Onze outplacement consulenten

Contacteer ons voor vrijblijvende informatie via ons contactformulier of rechtstreeks via info@diaspoor.be of 0476 88 05 37.
Contacteer ons

Contact

Hoe kunnen we u helpen?

Met veel plezier beantwoorden wij al jouw vragen. Een afspraak maken? Verkennen wat mogelijk is?

Blog

In de kijker

Nieuwsbrief

Abonneer u op de nieuwsbrief

Schrijf u in op de nieuwsbrief en blijf als eerste op de hoogte van ons laatste nieuws!

NIEUWSBRIEF

Abonneer u op de nieuwsbrief

Bekijk de vorige updates