Minder zelfstandigen in de Europese Unie, hoogopgeleiden vaker zelfstandige


Sinds 2010 is het aantal zelfstandigen in de Europese Unie gedaald met 1,7%, volgens gegevens van Eurofound. De verschillen zijn echter groot, zowel per sector als per regio.

  1. Aandeel zelfstandigen onder werkenden

De daling in het aantal zelfstandigen in de EU wordt voornamelijk veroorzaakt door vergrijzing. Vooral in de leeftijdscategorieën 60 tot 64 en 65+ is het percentage zelfstandigen aanzienlijk gedaald (zie afbeelding 2).

  1. Verandering in zelfstandig ondernemerschap per leeftijdsgroep

Verschil per regio

De veranderingen in het aantal zelfstandigen variëren sterk per regio. In Oost-Europa is er een aanzienlijke afname, met Roemenië als koploper (10,8% daling, zie afbeelding 3). Opmerkelijk is dat alle Baltische staten een toename laten zien. Ook landen als Nederland en Frankrijk kennen een stijging van het aantal zelfstandigen.

  1. Aandeel zelfstandigen in werkzame beroepsbevolking

Afhankelijk van type economie

Het verschil in veranderingen tussen landen wordt deels verklaard door de aard van hun economie. Traditioneel zijn veel mensen in de agrarische sector zelfstandig werkzaam.

Uit de gegevens van Eurofound blijkt dat de agrarische sector een daling van 26% in het aantal zelfstandigen heeft gezien tussen 2010 en 2022. In verhouding tot het totale aantal werkenden in deze sector is dit een daling van 2,6%. Veel voormalige dagloners op het land zijn nu in loondienst getreden, vooral in Oost-Europa.

  1. Geïndexeerde ontwikkelingen in zelfstandigen, per sector

Daarentegen laten economieën met een sterk dienstverlenend karakter een stijging zien. Zo is het aantal zelfstandigen in de financiële sector ten opzichte van het aantal werknemers gestegen met 2,1%. Deze sectoren zijn met name prominent aanwezig in sterk ontwikkelde landen zoals Nederland en Frankrijk.

  1. Aandeel zelfstandigen in werkzame beroepsbevolking

Grootste toename in publieke sector

De grootste toename van zelfstandigen was te zien in de publieke sector, zoals in de zorg, onderwijs en ambtenarij. Hier steeg het aantal zelfstandigen ten opzichte van 2010 met maar liefst 50%. Desondanks blijft het aandeel zelfstandigen in deze sector ten opzichte van het totale aantal medewerkers laag (zie afbeelding 5).

  1. Percentage zelfstandigen en verandering in absolute aantallen, per beroep

De grootste toename van zelfstandigen deed zich voor onder professionals. Tussen 2010 en 2022 zag deze groep een stijging van 14,5%. Ook veel technici zijn voor zichzelf begonnen, met een toename van 11,3%.

Hoger opleidingsniveau

De data laten zien dat vooral hoogopgeleiden vaker zelfstandige worden. In 2022 was 38% van de zelfstandigen hoogopgeleid, tegenover 27,3% in 2010. Deze trend benadrukt het belang van investeren in opleidingen en het ontwikkelen van relevante vaardigheden gedurende het hele leven, met name in tijden van economische crisis, aldus Eurofound.

Droom jij van een eigen zaak of ben je een ondernemer die met loopbaanvragen zit? Indien je minstens 7 jaar werkervaring hebt heb je recht op de Loopbaancheque. Je hebt dan recht op 2 cheues of 7 uur begeleiding plus een uur nazorg. Per cheque investeer je zelf 45 euro.

Vraag gerust om meer informatie of boek een afspraak in bij één van onze coaches. 

Leeshieronder het volledige rapport.

 

Self-employment in the EU: Job quality and developments in social protection | European Foundation for the Improvement of Living and Working Conditions

Ensuring greater social protection for self-employed people has been the subject of much policy debate in recent years. In 2019, the Council of the European Union adopted a recommendation on access to social protection for workers and the self-employed. Sudden reductions in income during the COVID-19 pandemic highlighted the vulnerability of many self-employed workers. Using data from the European Working Conditions Telephone Survey, this report examines the working conditions of different groups of self-employed people.

Bron: Nexteconomy

Image description

Contact Particulieren | Loopbaanbegeleiding Diaspoor Werk Met Zin

Meest Recente Posts

Contact

Hoe kunnen we u helpen?

Met veel plezier beantwoorden wij al jouw vragen. Een afspraak maken? Verkennen wat mogelijk is?

Blog

In de kijker

Nieuwsbrief

Abonneer u op de nieuwsbrief

Schrijf u in op de nieuwsbrief en blijf als eerste op de hoogte van ons laatste nieuws!

NIEUWSBRIEF

Abonneer u op de nieuwsbrief

Bekijk de vorige updates