Aanwervingsplannen van Belgische kmo's bereiken hoogste niveau in twee jaar


Aanwervingsplannen van Belgische kmo's bereiken hoogste niveau in twee jaar

Nog nooit keken Belgische kmo's zo positief naar de economische toekomst als vandaag. Een derde van hen ziet de komende maanden rooskleurig in, en maar liefst de helft van de kmo's heeft plannen om personeel aan te werven. Ondanks deze ambitieuze plannen zijn ze echter ook realistisch: 77% van hen vreest dat de arbeidskrapte zal leiden tot moeilijkheden bij het invullen van alle vacatures.

Belgische kmo's zijn momenteel optimistischer over de economie dan in de afgelopen twee jaar. Een op de drie (34%) kijkt zonder aarzeling positief naar de komende maanden. Aan het einde van vorig jaar was dit nog 25%. Een kleine minderheid van 12% van de kmo's verwacht een negatieve economische ontwikkeling. In november 2022 zag nog ongeveer 20% van de bedrijfsleiders de toekomst van hun onderneming niet rooskleurig in.

Het positieve sentiment wordt vooral bepaald door de dienstensector en de bouw, terwijl de industrie nog steeds te kampen heeft met de nasleep van de energieschok.

Als gevolg van deze optimistische vooruitzichten wil maar liefst de helft van de kleine en middelgrote bedrijven in ons land personeel aanwerven in de komende zes maanden. Dit is het hoogste niveau in twee jaar. In november vorig jaar voorzag slechts 40% een groei in personeelsbestand. Slechts 29% van de bedrijfsleiders verwacht nu geen aanwervingen te doen, het laagste percentage in de afgelopen twee jaar.

Hoewel de kmo's vastberaden zijn om nieuw personeel aan te nemen, zijn ze zich bewust van de uitdagingen die de arbeidskrapte met zich meebrengt. 45% van hen verwacht moeilijkheden bij het vinden van geschikte kandidaten, waarvan 32% zelfs spreekt van 'zeer moeilijk'. Bijna acht op de tien kmo's maken zich dus zorgen over de aanhoudende krapte op de arbeidsmarkt.

Deze gegevens zijn afkomstig van de kmo-barometer, die Acerta tweemaal per jaar organiseert in samenwerking met de werkgeversorganisaties ETION en VKW Limburg, onder kmo-werkgevers.

Bent u een KMO bedrijfsleider en heb je vragen rond aanwervingen, onboarding, coachen als retentiemiddel? Vraag gerast meer informatie over onze diensten hierrond. 

Onze adviesdiensten kunnen aangekocht worden met de subsidie van de KMO Portefeuille. 

Image description

Contact Bedrijven | Loopbaanbegeleiding Diaspoor Werk Met Zin

Meest Recente Posts

Contact

Hoe kunnen we u helpen?

Met veel plezier beantwoorden wij al jouw vragen. Een afspraak maken? Verkennen wat mogelijk is?

Blog

In de kijker

Nieuwsbrief

Abonneer u op de nieuwsbrief

Schrijf u in op de nieuwsbrief en blijf als eerste op de hoogte van ons laatste nieuws!

NIEUWSBRIEF

Abonneer u op de nieuwsbrief

Bekijk de vorige updates