Nieuwe regels voor uitstel van vakantie bij ziekte vanaf 2024


Sinds 1 januari 2024 zijn er nieuwe regels van kracht voor werknemers die ziek worden tijdens hun jaarlijkse vakantie. Nu kunnen werknemers hun vakantiedagen uitstellen en ze later in het jaar opnemen.

Voor werkgevers en werknemers zijn er enkele belangrijke voorwaarden om rekening mee te houden. Ten eerste moet de werknemer onmiddellijk het bedrijf op de hoogte brengen van zijn verblijfplaats als hij zich niet op het thuisadres bevindt. Ten tweede moet de werknemer een medisch getuigschrift binnen twee werkdagen of een redelijke termijn in geval van overmacht bezorgen.

Er is een specifiek model van medisch getuigschrift opgesteld door de overheid. Dit getuigschrift is beschikbaar in meerdere talen (Nederlands, Frans, Duits en Engels) en kan worden ingevuld door een arts, ook in het buitenland. Hoewel het gebruik hiervan niet verplicht is, kan het helpen om snel te bewijzen dat de werknemer arbeidsongeschikt is en van plan is vakantiedagen uit te stellen.

Het is belangrijk voor werkgevers om te weten dat zij het recht hebben om te verifiëren of de arbeidsongeschiktheid echt is, of deze nu in het buitenland of binnenland plaatsvindt.

De nieuwe reglementering, inclusief het gebruik van het specifieke medische getuigschrift, is van toepassing op vakanties vanaf 1 januari 2024. Voor meer informatie kunt u het Koninklijk Besluit van 22 december 2023 raadplegen.

Wist je dat veel mensen ziek worden tijdens hun vakantie? Het komt vaak voor bij werknemers die zich tijdens het jaar tot het uiterste inzetten om hun taken zo goed mogelijk te volbrengen. Vaak gaan ze hier net iets te ver in, de weerslag komt dan de kop opduiken tijdens de vakantie!

Drijf jij jezelf soms te ver en weet je niet goed hoe je dat kan veranderen? 

Raadpleeg zeker een loopbaancoach, die kan je helpen een beter evenwicht te vinden door je een gezondere werkattitude aan te leren. 

 

Contact Particulieren | Loopbaanbegeleiding Diaspoor Werk Met Zin

Meest Recente Posts

Contact

Hoe kunnen we u helpen?

Met veel plezier beantwoorden wij al jouw vragen. Een afspraak maken? Verkennen wat mogelijk is?

Blog

In de kijker

Nieuwsbrief

Abonneer u op de nieuwsbrief

Schrijf u in op de nieuwsbrief en blijf als eerste op de hoogte van ons laatste nieuws!

NIEUWSBRIEF

Abonneer u op de nieuwsbrief

Bekijk de vorige updates