Je kan meer dan 7.500 opleidingen volgen met Vlaamse ondersteuningWerknemers kunnen vandaag kiezen uit ruim 7.500 arbeidsmarktgerichte opleidingen die in aanmerking komen voor ondersteuning. Dankzij het gemeenschappelijk initiatiefrecht, waarbij de werknemer ook een opleiding kan volgen op initiatief van de werkgever, neemt ook de vraag naar Vlaams opleidingsverlof toe. Met een totaal van 5 miljoen uren aan opleidingsverlof is er een stijging van 27% tegenover twee jaren geleden.

Het opleidingsinstrumentarium voor werknemers in Vlaanderen werd enkele jaren gelden grondig hervormd. Een belangrijke doelstelling van de hervorming was om meer transparantie te realiseren in het opleidingsaanbod dat in aanmerking komt voor de Vlaamse opleidingsincentives. Er werd ook gestreefd naar een grotere arbeidsmarktgerichtheid van de opleidingen. Opleidingen die vooral uit “hobbyisme” gevolgd worden, komen al even niet meer in aanmerking. Opleidingen hoger onderwijs die vroeger niet in aanmerking kwamen, omdat ze niet ’s avonds of in het weekend werden aangeboden, komen sindsdien wel in aanmerking.

De bekendheid en het gebruik van het Vlaams opleidingsverlof neemt toe, onder andere door het instellen van het gemeenschappelijk initiatiefrecht, dat werknemers de mogelijkheid biedt om een opleiding te volgen zowel op eigen initiatief, als op voorstel van de werkgever zodat ze hun toekomstkansen in de sector of op de Vlaamse arbeidsmarkt kunnen versterken. Uit de cijfers blijkt dat de helft van de VOV-gebruikers trouwe klanten zijn en het aandeel nieuwe gebruikers gestaag toeneemt.

Wie neemt deze ondersteuning op?

Jonge vrouwen nemen 3 keer zoveel deel aan een opleiding hoger onderwijs als mannen.

De dienstensector (28%), social profit (21%), metaalindustrie (18%) hebben het meeste werknemers die gebruik maken van VOV.

Bij de meest gevolgde opleidingen hebben zowel korte, functiegerichte opleidingen hun plaats als intensievere (om)scholingen, taalopleidingen en basis ICT-opleidingen. Door de hervormingen worden er meer opleidingen hoger onderwijs gevolgd.

Meest Recente Posts

Contact

Hoe kunnen we u helpen?

Met veel plezier beantwoorden wij al jouw vragen. Een afspraak maken? Verkennen wat mogelijk is?

Blog

In de kijker

Nieuwsbrief

Abonneer u op de nieuwsbrief

Schrijf u in op de nieuwsbrief en blijf als eerste op de hoogte van ons laatste nieuws!

NIEUWSBRIEF

Abonneer u op de nieuwsbrief

Bekijk de vorige updates