Over authenticiteit


Wat is authenticiteit nu eigenlijk? Authenticiteit kan omschreven worden als echtheid. Dat je altijd dichtbij jezelf staat, ongeacht de situatie of de mensen met wie je omgaat.

Authenticiteit wordt ook regelmatig gekoppeld aan geloofwaardigheid. Iemand die het ene zegt en het andere doet, is niet geloofwaardig. Niet authentiek gedrag kan er dus voor zorgen dat jouw geloofwaardigheid kan verminderen.

De eigenschappen van een authentieke mens

Iedereen kent wel iemand die authentiek is. Authenticiteit wordt weleens verwisseld met iemand die koppig of vreemd is,  iemand die zich niet de les laat lezen en iemand die vooral niet snel van zijn of haar eigen waarden stapt. Maar dat is niet wat iemand authentiek maakt dat gaat over starheid of koppigheid.

Doordat een authentiek persoon niet bezig is met de acceptatie van anderen, maar juist met de acceptatie van zichzelf komt een authentiek persoon vaak krachtig over. Een authentiek persoon is immers niet constant bezig met wat anderen denken en kunnen daarom juist meer investeren in hun eigen energie. De authentieke persoon is bewust van de eigen kwaliteiten en valkuilen.

Werken aan authenticiteit

De eerste stap in de richting om authentieker te worden, is jezelf beter leren kennen. Wanneer je jarenlang opgaat in de massa en doet wat anderen van je verwachten, kun je jezelf kwijtraken. Wie ben je nu echt, wat wil je in het leven en wat vind je belangrijk?

Neem de tijd om deze pijlers helder te krijgen. Maak eens een persoonlijkheidstest. Door deze testen leer je meer over jezelf en over jouw capaciteiten.

Een reden waarom veel mensen liever opgaan in de massa dan authentiek willen leven, is omdat ze last hebben van een laag zelfbeeld of een gebrek aan zelfvertrouwen.

Door jouw zelfbeeld te vergroten, leer je dat je het waard bent om gehoord te worden en dat jouw ideeën net zo belangrijk zijn.

Voor jezelf en jouw ideeën opkomen is niet altijd even eenvoudig. Je kunt bang zijn voor afwijzing, afkeuring of vreemde gezichten. Het is belangrijk om weerbaarder te worden wanneer je authentiek wilt zijn.

Het is ook verstandig om te leren en te accepteren dat perfectie niet het einddoel is. Niemand is perfect en dat maakt iedereen juist bijzonder.

Leer jouw valkuilen kennen om deze te kunnen vermijden en investeer in jouw sterke kanten. Het benutten van datgene waar je goed in bent geeft je kracht en maakt je blij. Het streven naar je sterke punten is dus behoorlijk authentiek. Je kunt echter niet overal goed in zijn. Laat perfectie dus varen.

Iedereen kan een rol vervullen in de samenleving. Niet iedereen hoeft de baas te zijn en niet iedereen hoeft hetzelfde te zijn. Jouw unieke waarde maakt je extra kostbaar. Wanneer jij erachter komt wat jou uniek maakt, heb je een sterke eigenschap die je goed kunt inzetten. Authenticiteit creëer je door jouw unieke waarde en sterke punten te koppelen.

Gebruik jouw authenticiteit om de wereld een beetje beter te maken. Wanneer je een functie uitvoert waarbij jouw unieke waarde niet wordt toegepast, is het niet vreemd dat je authenticiteit mist. Het kan een slimme optie zijn om jouw carrière dan te heroverwegen.

Veel succes!

#authenticiteit#persoonlijkhed#zelfertrouwen#loopbaanbegeleiding#

Meest Recente Posts

Contact

Hoe kunnen we u helpen?

Met veel plezier beantwoorden wij al jouw vragen. Een afspraak maken? Verkennen wat mogelijk is?

Blog

In de kijker

Nieuwsbrief

Abonneer u op de nieuwsbrief

Schrijf u in op de nieuwsbrief en blijf als eerste op de hoogte van ons laatste nieuws!

NIEUWSBRIEF

Abonneer u op de nieuwsbrief

Bekijk de vorige updates