Over inspireren


Inspireren komt van het latijnse woord 'in spirare' wat letterlijk inademen of inblazen betekent.  Je wil door te inspireren begeestering en bezieling teweegbrengen. 

Hieronder kan je enkele kenmerken van de inspirator vinden

je gaat snel aan de slag wanneer je een idee hoort

je bent aciegericht ingesteld

je pakt snel de kern in een vraagstuk

je bent vaak de eerste die tot actie ovegaat

je bent enthousiast

je kan anderen aanzetten tot beweging te komen

je spart graag over nieuwe ontwikkelingen

je weet anderen mee te nemen in jouw enthousiasme

je bent in staat leven in te blazen ein een team of organisatie

je pakt snel de kern van een vraagstuk

Inspirerend gedrag

Inspiratie hangt sterk samen met het gevoel dat je een mooi vak uitoefent en dat je bijdrage wordt gewaardeerd. Hieronder kan je enkele kenmerken van inspirerend gedrag terugvinden.

1. Belangstelling tonen klinkt eenvoudig, maar het stellen van een oprecht belangstellende vraag vereist nogal wat aandacht. De vraag hoe het gaat, krijgt pas betekenis wanneer je ruimte biedt om die vraag ook echt te beantwoorden. Verder mag je belangstelling niet verwarren met controle en moet je voorkomen dat er in je vraag een oordeel sluipt. Belangstelling tonen is meer een kwestie van concentratie dan van tijd. 

2. Wil je iemand inspireren, weet dan waar hij/zij goed in is. 

3. Waardering uiten. Uitgesproken waardering is immers een effectief middel om mensen te motiveren en te inspireren. Dat betekent dat je als inspirator geen kans mag missen om anderen te complimenteren met een bijzondere inspanning of behaald resultaat. 

4. Het werkt inspirerend als je als persoon  het vertrouwen krijgt om dingen zelf te doen op jouw manier. Om een klus uit handen te geven moet je dat vertrouwen dus kunnen geven. Dat betekent niet alleen dat je de capaciteiten van een ander kunt inschatten, maar ook dat je de verleiding kunt weerstaan om dingen zelf te doen, conform je eigen kwaliteitsnormen. 

5. Bescheidenheid draait om het besef dat je niet de hele puzzel, maar alleen een stukje van de puzzel doorziet. Kortom dat je waarneming en oordeel per definitie beperkt blijven. Dat maakt het mogelijk om zinnen uit te spreken als: Dit is de manier waarop het voor mij werkt. Maar misschien werkt het voor jou wel heel anders.

6. Heel inspirerend is als je het onderste uit de kan haalt om een perfect resultaat te behalen. Maar streven naar perfectie kan ook verlammend werken: wanneer niet de liefde voor het vak, maar de angst om te falen je belangrijkste drijfveer wordt. Hier komt bescheidenheid bij kijken: accepteer dat je niet volmaakt bent, en anderen evenmin. .

7. Het effect van succes kan je vermenigvuldigen door het succesverhaal met anderen te delen: door anderen op het podium te hijsen en hen onderdeel te maken van het behaalde resultaat. 

Hoe inspirerend gedraag ik mij?

Als je de vraag wilt beantwoorden hoe inspirerend je bent, kan je om te beginnen inventariseren hoe vaak je inspirerend gedrag vertoont. In welke mate je bescheidenheid opbrengt en ‘perfectionisme’ weet te temperen.

Meest Recente Posts

Contact

Hoe kunnen we u helpen?

Met veel plezier beantwoorden wij al jouw vragen. Een afspraak maken? Verkennen wat mogelijk is?

Blog

In de kijker

Nieuwsbrief

Abonneer u op de nieuwsbrief

Schrijf u in op de nieuwsbrief en blijf als eerste op de hoogte van ons laatste nieuws!

NIEUWSBRIEF

Abonneer u op de nieuwsbrief

Bekijk de vorige updates