Aanwervingsintenties van Belgische kmo’s op het hoogste peil in twee jaar


De laatste twee jaar keken de Belgische kmo’s nooit zo positief naar de economische toekomst als vandaag. Een derde ziet de komende maanden positief in en de helft van de kmo’s wil ook effectiuef personeel aanwerven. Over het invullen van de vacatures hebben ze echter niet zo een positief beeld. 77% vreest dat de arbeidskrapte ervoor zal zorgen dat ze niet alle vacatures zullen ingevuld krijgen.

Eén op de 3 (34%) kmo's ziet de komende maanden dus positief tegemoet. Eind vorig jaar was dat nog 25%. De kmo’s die aankijken tegen een negatieve economische evolutie vormen een kleine minderheid (12%). In november 2022 zag nog zo’n 20% van de bedrijfsleiders de toekomst voor hun onderneming niet echt positief in.

Er is wel een kanttekening en dat is dat het niet om alle sectoren gaat. Het zijn vooral de dienstensectoren en de bouw die de positieve vooruitzichten bepalen. In de industrie heeft men de energieschok nog niet volledig verteerd.

Een gevolg van die positieve toekomstperspectieven is dat maar liefst de helft van de kleine en middelgrote bedrijven in ons land wil werven personeel aannemen de komende maanden. Daarmee staan de aanwervingsintenties op het hoogste peil in twee jaar. In november vorig jaar voorspelde nog maar 40% een personeelsgroei. 

De arbeidskrapte dreigt bij veel kmo’s wel stokken in de wielen te steken tijdens het rekruteringsproces.  45% van de kmo’s verwacht dat het moeilijk wordt om het extra personeel dat ze zullen nodig hebben ook effectief te vinden, 32% zegt dat die uitdaging zelfs ‘heel moeilijk’ wordt. Alles samen zijn dus bijna acht op de tien kmo’s beducht voor de aanhoudende krapte op de arbeidsmarkt.

De gegevens zijn het resultaat van de kmo-barometer die Acerta tweemaal per jaar in samenwerking met de werkgeversorganisaties ETION en VKW Limburg organiseert onder kmo-werkgevers.

Bron Acerta

Meest Recente Posts

Contact

Hoe kunnen we u helpen?

Met veel plezier beantwoorden wij al jouw vragen. Een afspraak maken? Verkennen wat mogelijk is?

Blog

In de kijker

Nieuwsbrief

Abonneer u op de nieuwsbrief

Schrijf u in op de nieuwsbrief en blijf als eerste op de hoogte van ons laatste nieuws!

NIEUWSBRIEF

Abonneer u op de nieuwsbrief

Bekijk de vorige updates