Duurzame loopbanen in een complexe realiteit


Onze oudste generatie leiders op de werkvloer zijn opgegroeid in een vrij stabiele werkomgeving met duidelijke job beschrijvingen, processen, procedures en afspraken. Deze generatie heeft de kenmerken van een lange tewerkstelling binnen eenzelfde organisatie. Er is vaak een vooraf bepaald carrière pad en gradenstructuur met extra legale voordelen. Verder is het gebruik van ratio en planning eigen deze generatie.

De tweede generatie leiders voeren een management dat het realiseren van vastgelegde objectieven nastreeft. De verwachtingen van het individu zijn hoog, de focus ligt op steeds meer en meer.  Verschillende extra legale pakketten worden toegevoegd om iedereen toe te laten zich op een democratische manier te verrijken.  Een belangrijk pijnpunt van dit type leider kan zijn, dat de mens achter de objectieven te weinig aandacht krijgt.

De derde en jongere generatie leiders hecht veel belang aan constante vernieuwing, sneller, goedkoper, slimmer, dus een hoog tempo van verandering, altijd en overal aanwezig zijn, maar toch ook meer en meer belang hechten aan duurzaamheid. Dit leidt tot paradoxen en andere prioriteiten en verwachtingen. Duurzame loopbanen worden  zeer belangrijk.

De definitie van een duurzame loopbaan

Een loopbaan waarin je jouw hele carrière kunt groeien en verder kunt evolueren. Dat is een zeer persoonlijk gegeven en bijgevolg voor iedereen anders.[i]

Duurzame loopbanen anno 2023

Men zag de laatste jaren heel wat organisaties kijken naar duurzaamheid. Ze wilden het vertalen naar concrete, korte termijn acties. Denk maar aan voorbeelden zoals het in leven roepen van mobiliteitsbudgetten of elektrificatie van de bedrijfswagens.  Deze duurzaamheid kreeg ook een plaats binnen het employer brand van vele organisaties om zo jongeren aan te trekken.

Maar ook de recessie en inflatie zijn belangrijker geworden voor bedrijven. Het element van duurzaamheid wordt op het ogenblik helaas nog te weinig verder uitgewerkt

Bron: Next economy

[i] Quote Vinciane Verbiest, Next Economy

Meest Recente Posts

Contact

Hoe kunnen we u helpen?

Met veel plezier beantwoorden wij al jouw vragen. Een afspraak maken? Verkennen wat mogelijk is?

Blog

In de kijker

Nieuwsbrief

Abonneer u op de nieuwsbrief

Schrijf u in op de nieuwsbrief en blijf als eerste op de hoogte van ons laatste nieuws!

NIEUWSBRIEF

Abonneer u op de nieuwsbrief

Bekijk de vorige updates