Personeelstendensen en HR anno 2023


Het sociaal secretariaat Sd Worx maakte in 2022 een studie bij werknemers in België. Doel van de studie was om de HR  tendensen voor 2023 te ontdekken.

Wat over 'Quiet Quitting'?

Niet de eerste trend die overwaait uit het buitenland, maar men vindt in 2022 niet echt aanwijzingen dat deze trend op grote schaal ingang vindt in België.  

De stelling die werd bevraagd was: doe je meer dan je gevraagd wordt in jouw job?                     De meerderheid zo een 55% van de ondervraagden vind van wel. Minder dan een op tien is niet akkoord met de stelling en doet dus zeker niet méér dan gevraagd. Slechts een heel kleine minderheid van 2 % is hiermee ‘totaal niet akkoord’.  Er werden geen significante verschillen naar leeftijd genoteerd. De indruk is dus dat er geen massale Quiet Quitting door ons land waart. Loos alarm, maar zeker een tip en niet fout om als werkgever de betrokkenheid in je organisatie te willen monitoren en hoog houden.

Wat over 'The Great resignation'

De Belgische arbeidsmarkt werd onder invloed van covid niet omvergeblazen door een massale vlaag van ontslagnames. In dit scenario komt het initiatief van de werknemer en de Belg houdt van zekerheid. Naast een minimale inhaalbeweging begin 2022, heeft men ook dit fenomeen niet kunnen bespeuren als echte trend in België. Onze Belgische arbeidsmarkt blijft heel stabiel met weinig verloop. Dat neemt niet weg dat werkgevers alle talent ook in 2023 graag aan boord willen houden.

Wat over ‘Personality hire’

Er is een  nieuwe hype op tiktok. Hierbij getuigen influencers dat ze aangeworven zijn om ‘gewoon zichzelf te zijn’. Bij ons lijkt dat ook nog niet een vaart te lopen.  Toch ziet men  ‘personality hire’ als deel van de oplossing om de juiste mensen te vinden.

Ben je van nature flexibel en hongerig naar nieuwe uitdagingen, dan heb je nog een stapje voor want dat zoeken veel bedrijven, nu technologieën en tendensen snel veranderen. Ze willen veerkrachtige medewerkers die zich snel willen aanpassen.

Een jongere arbeidsmarkt?

De gemiddelde leeftijd zou volgens sommige bronnen met 5 jaar gedaald zijn? Op basis van de loongegevens van meer dan 1 miljoen Belgische werknemers zien we geen daling van de gemiddelde leeftijd van de Belgische workforce; de gemiddelde leeftijd in 2017 was 40,43 jaar, in 2022 is dat 40,95 jaar. Er is dus een verwaarloosbaar verschil.

Er is niet zozeer een verjonging van de werkvloer, maar wel van een intergenerationele mix. Men ziet wel voordelen in een mix van verschillende generaties. Ze hebben wel andere behoeften naar arbeidsuren of verloning, werkregime, aansturing, ontwikkeling en samenstelling van het verloningspakket . Als een bedrijf daarop inspeelt, maakt hij voor zijn medewerkers het

Waar houden bedrijven rekening mee in voor personeelsbeleid anno 2023?

In 2023 zal de arbeidskrapte aanhouden en dus moeten bedrijven zich meer dan ooit positioneren als aantrekkelijke werkgever. Flexibiliteit wordt het sleutelbegrip in 2023. Meer flexibiliteit is mogelijk dankzij digitalisering in HR, wat tegelijk ook kostenbesparend is.

Met de stijgende facturen krijgt het financieel welzijn van mensen steeds meer aandacht. Organisaties integreren vaker andere zaken in hun strategisch loonbeleid, flexibele uitbetalingsperiodes, alternatieve vormen van verloning of flexibele verloning waarbij medewerkers deels zelf de samenstelling van hun loonpakket bepalen.

Door talenten van medewerkers proactief in kaart te brengen, vergroten organisaties niet alleen hun maximale inzetbaarheid, ze ondersteunen hun medewerkers ook in hun ontwikkelingsmogelijkheden en kansen.

The best way to predict the future is to invent it. (Alan Kay)
The best way to be prepaired for the future is knowledge and action. (Sandra Bonny)

Bron: SDWorx

Meest Recente Posts

Contact

Hoe kunnen we u helpen?

Met veel plezier beantwoorden wij al jouw vragen. Een afspraak maken? Verkennen wat mogelijk is?

Blog

In de kijker

Nieuwsbrief

Abonneer u op de nieuwsbrief

Schrijf u in op de nieuwsbrief en blijf als eerste op de hoogte van ons laatste nieuws!

NIEUWSBRIEF

Abonneer u op de nieuwsbrief

Bekijk de vorige updates