Hoog sensitiviteit hoeft geen last te zijn


Hoog sensitiviteit hoeft geen last te zijn

Het valt me op dat hoog sensitiviteit vaak als lastig ervaren wordt, als een kenmerk dat mensen belemmerd. Er zijn tal van redenen te bedenken waarom hoog sensitieve personen dit zo kunnen aanvoelen. Hoog sensitiviteit kan zoveel uitdagingen in je leven oproepen dat sommige hoog sensitieve mensen liever helemaal niet hoog sensitief zouden willen zijn.

Misschien herken jij dat ook wel bij jezelf en verlang je naar een simpeler leven. Vergeet dan zeker niet alle positieve aspecten van het hoog sensitief zijn en dat zijn er ook heel wat. Zodra je leert om te gaan met jouw valkuilen en een positieve flow gaat ervaren, worden jouw kwaliteiten vaak meer zichtbaar. Hierbij enkele stappen om je op weg te helpen.

Neem een positieve houding aan.  

Deze stelt je in staat om leiderschap over jezelf en je leven te nemen, zodat jij jouw eigen leven creëert. Je bent niet (langer) onderhevig aan anderen en allerlei omstandigheden.

Neem een pro-actieve houding aan.

Reactieve mensen wachten meer af en hebben de neiging om gebeurtenissen toe te schrijven aan anderen of externe omstandigheden. Vaak heb je als hoog sensitief persoon, door negatieve ervaringen, beschermingsmechanismen ontwikkeld om weerstand te bieden tegen die onveilige gevoelens. Deze mechanismen zijn belangrijk. De valkuil is dat je ze niet nodeloos in gang mag zetten door je innerlijke gedachten. Want zo wordt hoog sensitiviteit inderdaad een last. Bekijk het ook eens vanuit een ander standpunt. In feite is de mate waarin je wel of niet een proactieve houding is aangeleerd in combinatie met je karakter en genen meer de oorzaak dat je je slecht voelt dan jouw hoog sensitiviteit op zich.  

Leer jezelf accepteren zoals je bent.

Bij het hoog sensitief zijn ligt de nadruk vaak op het haten van je valkuilen. Er bestaat een grote kans dat je jezelf ook steeds vergelijkt met anderen, vooral dan met niet hoog sensitieve mensen. Een essentiële stap is het erkennen en accepteren van je situatie en het toelaten van gevoelens die daar nu eenmaal bij horen.

Dat wil zeggen dat je het misschien op sommige momenten niet makkelijk vindt om hoog sensitief te zijn, maar dat je wel accepteert wie je bent. Met alle voor en nadelen die daarbij horen. Laat je emoties ook toe, ze horen bij jou. Pas wanneer je de situatie hebt geaccepteerd zoals deze is en erkent dat hij anders loopt dan je misschien wel zou willen ben je klaar voor een volgende stap.

Breng in kaart wat je anders zou willen ervaren

Besluit wat je ermee wil doen. Wat heb je nodig om met voor jou lastige personen om te (leren) gaan? Welke signalen geven je emoties je hierbij? Wat kun je binnen de omstandigheden wél doen? Je denk of hebt misschien het gevoel dat alles buiten jezelf ligt en dat je geen enkele invloed op de situatie hebt en het je allemaal overkomt en het lijdzaam moet ondergaan.

Vanuit je acceptatie en besluit wat je ermee wilt volgt het gevoel dat je wel  invloed op de situatie hebt. Je kunt niet altijd de omstandigheden bepalen, maar je hebt wél invloed op hoe je ermee omgaat. Richt je op de invloed die je wél hebt: zoals je eigen mening delen, je gevoelens & behoeftes uiten en ideeën aandragen.

Ontdek mogelijkheden en kansen en breng jouw kwaliteiten in kaart. Indien nodig vraag je hierbij hulp aan je omgeving of schakel je mensen in met een bepaalde expertise. Het is belangrijk je bewust te zijn van je kwaliteiten, zodat je deze kunt inzetten om van je hoog sensitieve karaktereigenschap te kunnen genieten. Handel ten aanzien van je hoog sensitiviteit. Kies afhankelijk van waar jij behoefte aan hebt een manier die bij je past. Dit kan voor iedereen anders zijn, luister dus vooral goed naar jezelf.

Meest Recente Posts

Contact

Hoe kunnen we u helpen?

Met veel plezier beantwoorden wij al jouw vragen. Een afspraak maken? Verkennen wat mogelijk is?

Blog

In de kijker

Nieuwsbrief

Abonneer u op de nieuwsbrief

Schrijf u in op de nieuwsbrief en blijf als eerste op de hoogte van ons laatste nieuws!

NIEUWSBRIEF

Abonneer u op de nieuwsbrief

Bekijk de vorige updates