De pensioenhervorming is rond


Akkoord pensioenhervorming de hoofdpunten

  • Minimumpensioen opgetrokken tot 1.500 euro
  • Om toegang te krijgen tot minimumpensioen moet je minstens 20 jaar effectief werken aan minimaal vier vijfde
  • Er komt een nieuwe pensioenbonus
  • Ongelijkheid tussen mannen en vrouwen wordt aangepakt

Minimumpensioen

Tot nu had iedereen recht op het minimumpensioen vanaf een loopbaan van dertig jaar. Daarin zaten ook de gelijkgestelde periodes zoals werkloosheid, ouderschapsverlof en ziekte. Omdat het minimumpensioen tot 1.500 euro wordt opgetrokken gaat men echter over op een systeem van een minimaal aantal effectiefgewerkte jaren dus los van die gelijkgestelde periodes.

Dat betekent dat de toegang tot het minimumpensioen wordt beperkt tot de mensen die effectief twintig jaar gewerkt hebben en dat aan minimaal vier vijfde. Het komt er dus op neer dat wie langer effectief heeft gewerkt dus meer pensioen krijgt. 

Pensioenbonus

De nieuwe pensioenbonus moet er dan weer voor zorgen dat mensen die blijven doorwerken na hun vervroegd pensioen ook meer pensioen krijgen. De precieze hoogte van die pensioenbonus wordt later vastgelegd, op basis van een budgetanalyse van het Planbureau, maar zal hoe dan ook neerkomen op 300 tot 500 euro extra netto pensioen per gewerkt jaar.

Ongelijkheid

Ook de ongelijkheid tussen vrouwen en mannen wordt aangepakt door ervoor te zorgen dat wie parttime gewerkt heeft om voor de kinderen te zorgen, meer pensioen krijgt.

Besluit

Het akkoord kwam tot stand na wekenlange onderhandelingen. 

Ook in andere dossiers bleek een consensus niet zo evident. Het deeltijds pensioen en het vervroegd pensioen verdwenen en cours de route van de onderhandelingstafel, net als de pensioenen bij Defensie en het rijdend personeel van de NMBS.

Bron: BELGA

Meest Recente Posts

Contact

Hoe kunnen we u helpen?

Met veel plezier beantwoorden wij al jouw vragen. Een afspraak maken? Verkennen wat mogelijk is?

Blog

In de kijker

Nieuwsbrief

Abonneer u op de nieuwsbrief

Schrijf u in op de nieuwsbrief en blijf als eerste op de hoogte van ons laatste nieuws!

NIEUWSBRIEF

Abonneer u op de nieuwsbrief

Bekijk de vorige updates