De 4 typen van intelligentie
Wist je dat er vier typen van intelligentie bestaan? De meest bekende is het IQ maar daarnaast zijn er ook nog het FQ, EQ en SQ. We hebben ze allemaal nodig om in onze kracht te staan. 

In onze kennismaatschappij verwarren we vaak de rationele intelligentie of IQ met je waarde als mens. Dat lijkt logisch omdat er in onze hedendaagse maatschappij veel afhangt van je kennis. Vaak krijgen personen dan ook te maken met onbegrip voor hun empathische of intuïtieve competenties.

Naast het IQ (intelligentiequotiënt) begint er gelukkig ook meer inzicht te komen in intelligenties op andere terreinen zoals zelfkennis, inzicht in je emoties, empathisch en intuïtieve vermogens, het volgen van een innerlijke leiding. We zetten de krachtlijnen van deze 4 intelligenties hierbij graag in de verf.

Fysieke Intelligentie: FQ

Deze vorm van intelligentie is zeker ook van essentieel belang. Je lichaam is de basis van jouw mens zijn. Het geeft je aan wanneer je voeding nodig hebt, wanneer het rust nodig heeft en wanneer het onder spanning komt te staan.

Rationele intelligentie: IQ

De rationele intelligentie, het IQ is het meest bekende. Het IQ zorgt er onder meer voor dat je logische en strategische problemen kunt oplossen, dat je kan rekenen, taal kan gebruiken, kan plannen en objectief kan denken. Het kan ook worden gemeten en daarbij kan een IQ tussen de 90 en 110 als gemiddeld worden beschouwd.

Emotionele intelligentie: EQ

Hierbij gaat het om vermogens als omgaan met en bewust zijn van je emoties door middel van expressie, zelfkennis en empathisch vermogen. Omdat dit gerelateerd is aan je persoonlijke beleving is het lastiger te meten. Zo zullen we als mensen al snel ervaren dat de één wat makkelijker in de omgang is dan de ander. Immers, wie zich bewust is van zijn emoties zal ze minder snel klakkeloos op een ander projecteren. Het subjectieve hiervan is dat we dit ook al snel ervaren wanneer we een klik met een ander voelen.

Spirituele intelligentie: SQ

Het SQ geeft het vermogen aan te kunnen handelen vanuit zingeving en bezieling. Het gaat over zelfreflectie, het zoeken naar verbanden en de behoefte aan verbinding. Het gaat om de existentiële vragen als Wie ben ik, Waarom ben ik hier, Wat is mijn missie of doel in het leven.

Elk mens maakt bewust en onbewust gebruik van deze vorm van intelligentie. Een voorbeeld waarbij het SQ aangesproken wordt is wanneer je behoefte voelt om te bezinnen, bijvoorbeeld na een ingrijpende gebeurtenis.
Meest Recente Posts

Contact

Hoe kunnen we u helpen?

Met veel plezier beantwoorden wij al jouw vragen. Een afspraak maken? Verkennen wat mogelijk is?

Blog

In de kijker

Nieuwsbrief

Abonneer u op de nieuwsbrief

Schrijf u in op de nieuwsbrief en blijf als eerste op de hoogte van ons laatste nieuws!

NIEUWSBRIEF

Abonneer u op de nieuwsbrief

Bekijk de vorige updates