Eén op de zes werknemers boven 54 is langdurig ziek en stijging ook bij jonge arbeiders valt op
Een op de zes werknemers boven de 54 langer dan een maand thuis door ziekte in het eerste kwartaal van 2022 en bij arbeiders is dat 25%. Bij de bedienden is dat slechts 11,3 %. Bij dezelfde leeftijdsgroep is meer dan één op tien reeds langer dan een jaar arbeidsongeschikt.

Natuurlijk ligt dat grotendeels door het optrekken van de pensioenleeftijd. Het is daarom van primordiaal belang om maatregelen te treffen om de laatste loopbaanjaren zo aantrekkelijk en werkbaar mogelijk te maken en tenslotte moet men ook nog meer inzetten op snellere re-integratie. Lang thuisblijven verhoogt de terugkeer naar de arbeidsmarkt enorm, dat blijkt uit menige onderzoeken.

Niet enkel bij de oudere werknemers zijn de cijfers verontrustend. In de jongste categorie arbeiders tot 24 jaar wordt er ook een negatieve evolutie opgemerkt. Zowat 1 op 20 onder hen zat in het eerste kwartaal van dit jaar al langer dan een maand thuis wegens ziekte. Dat is een stijging van 23% ten opzichte van 2020. Als oorzaken van deze evolutie wordt er aangegeven dat deze jongeren de laatste twee jaar vooral op zichzelf waren aangewezen. Dit leidt tot meer stress, ongenoegen en verwarring. Daarnaast geeft men aan dat tijdelijke werkloosheid zorgde voor onzekerheid vanwege financiële stress maar ook voor algemene jobonzekerheid.

Men merkt ook verschillen in de sectoren. Zo merkte men een negatieve evolutie in de private zorgsector op. In deze sector was in het eerste kwartaal van dit jaar 9,2% van de werknemers langer dan een maand afwezig wegens ziekte. Bij de 54-plussers in deze sector loopt het aantal werknemers dat langer dan een maand afwezig is omwille van ziekte op tot 15,3%.

Andere sectoren die minder goed scoren zijn de bouwsector en de schoonmaaksector. Daar waren respectievelijk 10% en 11% van de werknemers in het eerste kwartaal langer dan een maand out door ziekte. In de bouwsector loopt dit cijfer specifiek bij de 54-plussers op tot 27,6%.

Vanuit de overheid worden er steunmaatregelen aangeboden om aan deze problematiek hoofd te bieden. Vraag ons naar onze bedrijfstrajecten met de Werkbaarheidscheque of de subsidie rond Innovatief ondernemen anno 2022.

Vraag ons gerust om meer informatie hierover.

Bron Securex 

Meest Recente Posts

Contact

Hoe kunnen we u helpen?

Met veel plezier beantwoorden wij al jouw vragen. Een afspraak maken? Verkennen wat mogelijk is?

Blog

In de kijker

Nieuwsbrief

Abonneer u op de nieuwsbrief

Schrijf u in op de nieuwsbrief en blijf als eerste op de hoogte van ons laatste nieuws!

NIEUWSBRIEF

Abonneer u op de nieuwsbrief

Bekijk de vorige updates