Zijn freelancers de redding voor de krappe arbeidsmarkt?


Het werken met freelancers is in België al flink ingeburgerd. Reeds uit onderzoek in 2018 door SD Worx bleek dat 95 % van de ondervraagde bedrijven met freelancers werkt. De meerderheid had zelfs 10 % freelancers aan de slag op het globale personeelsbestand. 

Maar heel wat bedrijven aarzelen nog om freelancers te zien als een structurele oplossing voor de krapte op de arbeidsmarkt. Resultaat is dat slechts één op de vijf nieuwe posities wordt ingevuld door flexibele arbeidskrachten. Tegenover onze buurlanden is dat zeer weinig. Wat niet maakt dat freelancers heden ten dage niet cruciaal zijn op de Belgische arbeidsmarkt natuurlijk. 

Mensen kiezen zelf ook veel vaker om als freelancer aan de slag te gaan. De mogelijkheden hiervoor zijn natuurlijk wel sector en job gebonden, maar het algemene aandeel groeit. 

Dat er veel tekorten zijn op de arbeidsmarkt is ondertussen wel duidelijk en zeker ook niet nieuw. In juni 2021 noteerde VDAB meer dan het dubbel aan vacatures als dezelfde periode van de twee jaren ervoor. Maar ook al in 2016 vreesde maar liefst 28 % van de werkgevers dat ze niet aan het geschikte personeel zouden raken. In 2018 was dat cijfer al gestegen tot 31 %.

Het staat als een paal boven water dat men in de toekomst een nog ruimere blik zal moeten hebben op het inhuren van personeel en nog meer aan flexibelere aanwervingsvormen zal moeten doen. Ondanks deze aanpassingen zal de 'war for talent' echter niet van de baan zijn. Laten we ons daarover geen illusies maken, want ook het aanbod van freelancers zal op den duur uitgeput raken. 

We moeten er ook bij bedenken dat heel wat mensen in zelfstandig bijberoep als freelancer opdrachten aanvaarden, dus naast een vaste job bij een werknemer. Hierin zijn er verder natuurlijk ook nog grote variaties op te merken in de arbeidsduur die ze als freelancer kunnen presteren. Sommigen werken bewust deeltijds bij een werkgever, anderen houden een voltijdse job aan en doen er het zelfstandig bijberoep bovenop. 

Maar conclusie van dit alles is dat zowel voor werknemers als freelancers het aanbod zal blijven groeien. Dat zal resulteren in het gegeven dat de beste aanbiedingen en opdrachten de meeste kans zullen hebben om ingevuld te worden.... 


Meest Recente Posts

Contact

Hoe kunnen we u helpen?

Met veel plezier beantwoorden wij al jouw vragen. Een afspraak maken? Verkennen wat mogelijk is?

Blog

In de kijker

Nieuwsbrief

Abonneer u op de nieuwsbrief

Schrijf u in op de nieuwsbrief en blijf als eerste op de hoogte van ons laatste nieuws!

NIEUWSBRIEF

Abonneer u op de nieuwsbrief

Bekijk de vorige updates