De huidige jobadvertenties schrikken af want 1 op de 3 bedienden zegt geen geschikte vacatures te vinden


We hebben het de laatste tijd vaker gehoord, er zijn in België een recordaantal aan vacatures. En toch blijkt uit onderzoek dat één op de drie bedienden het niet makkelijk vindt om een geschikte baan te vinden. Vooral vrouwen vinden dat er te veel jobadvertenties vaardigheden vragen waarover zij niet beschikken. Daarnaast lijkt het er ook sterk op dat de vacatures niet genoeg aansluiten bij de competenties en dat ook de loonsvoorwaarden de kandidaten ook niet echt blijken te motiveren. 

We zitten hier dus met een serieuze paradox en er moet dus ernstig nagedacht worden over hoe we deze impasse kunnen doorbreken. 

Een overzicht van de opgemeten cijfers

Het aantal vacatures in Vlaanderen steeg in oktober 2021 met maar liefst 37,5 % ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Voor Brussel en Wallonië liggen de cijfers nog beduidend hoger met een cijfer van 47 %. Dit komt voor een groot deel omdat de onzekerheid over Corona de arbeid in een slaapmodus heeft gezet, bedrijven hadden immers andere prioriteiten. Maar dat kon natuurlijk niet blijven duren. De economie trekt weer aan en we merken ook dat men in 2021 opnieuw op zoek gaat naar personeel. De war for talent, waar onder andere de vergrijzing aan de oorsprong ligt zal zich ook in 2022 verderzetten. Maar  waarom is het dan zo moeilijk geworden om een juiste match te vinden? 

Wat is er aan de hand? 

Uit een bevraging van Robert half blijkt dat 43,9 % van de werknemers de indruk hebben dat er weinig vacatures zijn. Daarnaast heeft 21 % ook het gevoel dat de vacatures die er wel zijn niet aansluiten bij hun vaardigheden, diploma's of kwalificaties.  Er is ook een verschil tussen de genders merkbaar, want maar liefst 25,6 % vrouwen tegenover 14,9 % mannen vindt dat er niet voldoende vacatures zijn die matchen met hun huidige competenties. Tenslotte rijst er ook de indruk bij sollicitanten dat de loonsvoorwaarden verslechterd zijn sinds de pandemie. Een oud zeer is dat 55 plussers zich benadeeld voelen over hun mogelijkheden op de arbeidsmarkt doordat jongeren over het algemeen meer digitaal onderlegd zijn. 

Het dubbele aan deze situatie is dat kandidaten gegeerd zijn bij de bedrijven maar dat de verwachtingen van de sollicitanten ook veranderd zijn. De markt van vraag en aanbod lijkt dus verder uit elkaar te groeien. De werkgevers kunnen vaak niet aan de verwachtingen voldoen en de kandidaten hebben de indruk niet voldoende gewaardeerd worden met de voorstellen. 

Mogelijke oplossingen

Het blijft duidelijk dat er bij een groot deel van de professioneel actieve bevolking een grote nood is aan het aanleren van skills die nog ontbreken. Dat kan bereikt worden door opleidingen te volgen maar ook door trainingen op de werkvloer zelf. Volgens mij moeten we daarom ook zeker inzetten op peter en meterschap, wat de 55 plussers dan weer in hun waarde kan zetten. Vanuit HR kan herbekeken worden hoe de voorwaarden beter kunnen aansluiten bij de behoeftes van de kandidaten. Men moet hier veel breder kijken dan het loonpakket en ook de arbeidsvoorwaarden in het algemeen onder de loep nemen. 
Het gaat er over dat het totale plaatje moet kloppen. Aanwervingen moeten dieper onderzocht worden en de match op allerhande vlakken moet helder worden gemaakt. We hebben het dan ook over matches op basis van werkwaarden, bedrijfscultuur enz. want ook deze dragen enorm bij tot een duurzame arbeidsrelatie. Tenslotte is het ook belangrijker voor zowel werkgevers en werknemers om de eigen verwachtingen eens te bevragen en eventueel ook bij te sturen indien nodig. 


Hulp nodig bij deze vragen? Je kan ons steeds vrijblijvend om meer informatie vragen via contact of telefonisch op 0476 88 05 37Bronnen
https://arvastat.vdab.be/arvastat_basisstatistieken_vacatures.html
Online-onderzoek uitgevoerd door onderzoeksbureau iVOX in opdracht van Robert Half tussen 1 en 11 oktober bij 1000 Belgische bedienden representatief op taal, geslacht, leeftijd en diploma. 
Meest Recente Posts

Contact

Hoe kunnen we u helpen?

Met veel plezier beantwoorden wij al jouw vragen. Een afspraak maken? Verkennen wat mogelijk is?

Blog

In de kijker

Nieuwsbrief

Abonneer u op de nieuwsbrief

Schrijf u in op de nieuwsbrief en blijf als eerste op de hoogte van ons laatste nieuws!

NIEUWSBRIEF

Abonneer u op de nieuwsbrief

Bekijk de vorige updates