Moesten we met zijn allen niet langer aan de slag?De regering poogt met grote ambities om ons allen langer aan het werk te houden. De realiteit toont echter aan dat de gemiddelde pensioenleeftijd blijf hangen op 63 jaar en enkele maanden. Arbeiders gaan gemiddeld op een leeftijd van 62 jaar en 8 maand op pensioen en bedienden zitten daar een jaar en 1 maand over op 63 jaar en 9 maanden.

Onze wettelijke pensioenleeftijd ligt in Belgi├ź op het ogenblik op 65 jaar. Deze leeftijd wordt de komende jaren opgetrokken tot 66 jaar vanaf 2025 en tot 67 jaar vanaf 2030. Je kan vroeger op rust maar dan is de voorwaarde dat je minstens 42 jaar moet hebben gewerkt.

Waar men een stijging van de gemiddelde pensioenleeftijd verwachte merken onderzoekers echter op dat de Belgische werknemers sinds Corona zelfs vroeger op pensioen gaan.

Het verschil tussen mannen en vrouwen is verwaarloosbaar. Vrouwen gaan gemiddeld 4 maand later op pensioen. Er zit wel variatie tussen de sectoren. De werknemers uit de bouw gaan het snelst op pensioen en werknemers uit de horeca en social profit blijven het langst actief.

We zullen nog harder moeten inzetten op werkbaar werk om deze tendens tegen te gaan gezien er al een grote krapte is op de arbeidsmarkt.

Je kan meer informatie vinden over hoe de overheid zich inzet om zowel werknemers en bedrijven hierin te ondersteunen op onze website

  • Subsidies voor loopbaanbegeleiding voor particulieren     De VDAB Loopbaancheque                                                       
  • Subsidieregeling voor Werkbaar werk voor bedrijven        De werkbaarheidscheque

Wil je weten wat Diaspoor rond dit thema voor jou kan betekenen? Bron: https://www.acerta.be/nl/over-acerta/in-de-pers/gemiddelde-leeftijd-waarop-belg-met-pensioen-gaat-schuift-niet-op-richting-65-jaarMeest Recente Posts

Contact

Hoe kunnen we u helpen?

Met veel plezier beantwoorden wij al jouw vragen. Een afspraak maken? Verkennen wat mogelijk is?

Blog

In de kijker

Nieuwsbrief

Abonneer u op de nieuwsbrief

Schrijf u in op de nieuwsbrief en blijf als eerste op de hoogte van ons laatste nieuws!

NIEUWSBRIEF

Abonneer u op de nieuwsbrief

Bekijk de vorige updates