Vacatures in stijgende lijn

 Er wordt op het ogenblik in de pers heel wat neergepend over de wel of niet aantrekking van de arbeidsmarkt. Daarom namen we eens een kijkje in de officiële cijfers van Aravstad en de conclusie is best verbazend.

In mei 2021 waren er maar liefst 274 425 vacatures, en dat is zeker geen laag cijfer.

Vanaf februari 2020 daalden de cijfers gestaag naar beneden. Ze bereikten een dieptepunt in februari 2021. Toen tekende de score slechts 235 073 vacante jobs. Daarna ging het in stijgende lijn beter. In maart 2021 waren er 247 080 vacatures, in april 2021 noteerden we 262 119 openstaande jobs.

Maar wat zeggen deze cijfers nu echt? Wel om een vergelijk te maken zien we dat er in maart 2017 slechts 230 345 vacante betrekkingen waren, dus een 44 000 minder dan op het ogenblik. In augustus 2018 kwamen we ongeveer aan hetzelfde getal.

De sterke stijging van de cijfers meten we vooral in Oost en West Vlaanderen en Antwerpen. Vlaams Brabant en Limburg hinken wat achterop in aantallen en in mei 2021 was er zelfs een lichte daling waar te nemen.

De meeste openstaande vacatures richten zich naar laaggeschoolden, gevolgd door de hoogopgeleide en daarna de midden geschoolde werknemers.

Als we de sector top 3 bekijken zijn voor de zakelijke dienstverlening, groot en kleinhandel en maatschappelijke dienstverlening op zoek naar personeel.

De beroepen top 3 waarvoor men mensen zoekt zijn Schoonmaak en onderhoud, verkoop, en ten slotte gespecialiseerde administratieve medewerkers.

KMO's hebben dubbel zo veel vacatures als grote ondernemingen.

 Meest Recente Posts

Contact

Hoe kunnen we u helpen?

Met veel plezier beantwoorden wij al jouw vragen. Een afspraak maken? Verkennen wat mogelijk is?

Blog

In de kijker

Nieuwsbrief

Abonneer u op de nieuwsbrief

Schrijf u in op de nieuwsbrief en blijf als eerste op de hoogte van ons laatste nieuws!

NIEUWSBRIEF

Abonneer u op de nieuwsbrief

Bekijk de vorige updates