De tekenbonus is de nieuwe trend om werknemers te overtuigen


Een tekenbonus is een bedrag dat je krijgt als je start bij een nieuwe werkgever. Het is een extra die de bedrijven inzetten om werknemers te overtuigen een contract bi j hen te tekenen.

In de 'war for talent' is het voor bedrijven nodig gebleken om creatief te zijn wanneer je de werknemers wil aantrekken. 

Met deze bonus willigt het bedrijf sommige financiële wensen bij de kandidaten. Men kan het bijvoorbeeld inroepen om een gegeerde kandidaat over de streep te trekken.  Het komt bijvoorbeeld regelmatig voor dat een kandidaat zijn eindejaarspremie zou verliezen bij zijn huidige werknemer als hij in het laatste kwartaal zijn job zou opzeggen.

Een ander regelmatig voorkomend scenario is dat de kandidaat wat op zijn huidige loon moet inleveren.  Een middel om tot consensus te komen kan dan ook een tekenbonus zijn. Zoals meerdere bonussen is deze éénmalige kost voor de werkgever financieel interessante dan een hoger brutoloon. Dat komt onder meer door de sociale bijdragen die bovenop het loon moet worden betaald. 

Maar over welke bedragen gaat het dan? Internationale rekruiters schatten dat werknemers uit het top of midden management soms kunnen rekenen op zo een 20 % van het bruto jaarsalaris. Maar ook dat is niet standaard natuurlijk. In België werkt Plopsaland ook op deze manier voor het aantrekken van moeilijk te vinden profielen zoals horecapersoneel of technische profielen. Het kan daar oplopen daar tot tienduizend euro. 

Natuurlijk dekken bedrijven zich in tegen misbruik met clausules in het contract. 

Een andere mogelijkheid is dat het bedrijf een retentiebonus uitkeert bijvoorbeeld als je er een half jaar of een jaar aan de slag bent.  

Werknemers kunnen ook een vergissing maken door zich te laten overhalen door een bonus. Het blijft immers voor iedereen aantrekkelijk ineens een mooie som te ontvangen. Wij vragen ons echter af of dat geen valkuil kan zijn. Het blijft noodzakelijk een grondig onderzoek uit te voeren als je bij een nieuwe werkgever start. Klopt het plaatje wel helemaal moet jij je als sollicitant steeds blijven afvragen. 


Meest Recente Posts

Contact

Hoe kunnen we u helpen?

Met veel plezier beantwoorden wij al jouw vragen. Een afspraak maken? Verkennen wat mogelijk is?

Blog

In de kijker

Nieuwsbrief

Abonneer u op de nieuwsbrief

Schrijf u in op de nieuwsbrief en blijf als eerste op de hoogte van ons laatste nieuws!

NIEUWSBRIEF

Abonneer u op de nieuwsbrief

Bekijk de vorige updates