Zelfontplooiing en creatieve werkvormen door Annelies Heylen

Hey, ik ben Annelies, loopbaanbegeleider bij Diaspoor en psychologe. Momenteel volg ik een postgraduaat psychotherapie in de Interactionele Vormgeving aan de Educatieve Academie in Berchem. Interactionele Vormgeving is integratief en eclectisch, wat wil zeggen dat een heel aantal stromingen gebruikt kunnen worden en dat er gekozen kan worden voor de stroming die op dat moment het beste bij een cliënt past.

Momenteel leer ik heel veel bij over onder andere de Gestalttherapie, Voice Dialogue, systeemtheorie en contextuele stroming, maar wat me vooral aanspreekt zijn de creatieve werkvormen die we kunnen inzetten in een begeleiding.

Wanneer woorden moeilijk zijn, kan bijvoorbeeld een beeld helpen. Een beeld verhult en onthult tegelijk. Soms vindt men de juiste woorden niet om uit te drukken wat er speelt of soms zijn woorden te confronterend, te dichtbij. Een prent kiezen op gevoel en er dan woorden aan geven, creëert een zekere afstand en tegelijkertijd kunnen er zoveel inzichten zijn. Je kan ook even stilstaan bij een gevoel, gedachte of gebeurtenis en kijken of er een beeld opkomt. Dat beeld kan je dan schilderen, tekenen of kleien. Meditatief boetseren is nog een werkvorm waarbij je klei neemt en je handen intuïtief het werk laat doen. Met of zonder je ogen te sluiten. Niet nadenken, gewoon creëren.

Het belang van verhalen, sprookjes en mythes zijn ook niet te onderschatten bij een begeleiding. Mensen geven hun leven betekenis door verhalen en ze komen in begeleiding wanneer ze vastlopen in hun eigen verhaal. Verhalen zitten boordevol symbolen, metaforen en archetypes, die tot ver in het onbewuste reiken. Kijk zelf maar eens naar je favoriete sprookje. Wat zegt dat over jezelf?

Verder vind ik creatieve werkvormen belangrijk om tot het onbewuste en “de schaduw” te komen. We kennen allemaal wel het gevoel van: “er is iets, maar ik weet niet goed wat, ik kan er geen vinger opleggen”. Het gaat hier dan vaak over onbewuste gevoelens, drijfveren, verlangens. Het kan ook gaan over je schaduw, stukjes van jezelf die je hebt verdrongen of die er simpelweg niet mogen zijn. Door heel intuïtief poppetjes te nemen bijvoorbeeld voor dat stukje dat je voelt, kan je er misschien wel woorden aangeven. Misschien is het wel het popje van de draak die roept om aan te geven dat je heel erg boos bent, diep vanbinnen. Of een beeld van een kruik, die de diepe leegte en het donker voor jou symboliseert. Elk symbool kan ook voor ieder iets anders betekenen, diezelfde kruik roept bij iemand anders misschien het beeld op van de oma, die steeds bezig was met pottenbakken en die eigenlijk een gevoel van veiligheid oproept.

Ik heb al gemerkt dat dit heel diep kan gaan en dat er fundamenteel iets verandert bij de cliënt. Meestal volgt er stilte, een inzicht, soms zelfs een traan. En laat dit nu net heel belangrijk zijn in een proces van zelfontplooiing…

Maak gerust een afspraak met mij voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Ik sta je graag te woord. 

Meest Recente Posts

Contact

Hoe kunnen we u helpen?

Met veel plezier beantwoorden wij al jouw vragen. Een afspraak maken? Verkennen wat mogelijk is?

Blog

In de kijker

Nieuwsbrief

Abonneer u op de nieuwsbrief

Schrijf u in op de nieuwsbrief en blijf als eerste op de hoogte van ons laatste nieuws!

NIEUWSBRIEF

Abonneer u op de nieuwsbrief

Bekijk de vorige updates