Ben jij hoog sensitief?

Ben jij hoog sensitief

Hieronder kan je enkele kenmerken vinden van hoog sensitiviteit. Hoe meer jij er kan aanvinken hoe groter de kans is dat jij hoog sensitief bent. 

Prikkels komen sterk bij je binnen?


Dat komt omdat je prikkels diepgaander verwerkt. Je bent daarvoor vaak gevoelig voor geluid, fel licht en je geurzin is zeer sterk. Hierdoor ben je meer bewust van details en nuances.

Je hebt een sterk ontwikkeld inlevingsvermogen

Je voelt zeer sterk mee met mensen die het moeilijk hebben en ben er sneller dan anderen van bewust dat er iets aan de hand is.

Je bezit een sterk rechtvaardigheidsgevoel


Je neemt het vaak op voor diegenen die het moeilijk hebben of die niet worden geaccepteerd. Je zal voor ze in de bres springen waar nodig. Je bent ook vaak hard voor jezelf omdat ook jij aan je eigen standaardwaarden moet voldoen. Dat resulteert vaak in perfectionisme.

Je neemt veel details waar

Naast je opmerkzaamheid voor zaken ben je ook zeer gevoelig voor het aanvoelen van groepssferen. Je bent het kanariepietje in de mijn.

Je tracht altijd gewetensvol te handelen

Jouw groot rechtvaardigheidsgevoel pas je zeker ook toe op je eigen gedrag. Wat je doet moet eerlijk en rechtvaardig zijn.

Je voelt je snel afgewezen

De angst voor afwijzing en de focus daarop is vaak sterk aanwezig. Van jongs af aan was je gevoelig voor negatieve ervaringen, en die hebben je gevormd tot wie je nu bent.

Je functioneert minder goed als je geobserveerd of geëvalueerd wordt

Je bent op je best wanneer je in relatieve rust en ruimte je werk kunt doen. Wanneer er mensen naar je kijken en je beoordelen, dan neemt de spanning behoorlijk toe. Je kan dan minder goed gaan functioneren.

Je hebt relatief vaak last van stress

Dat kan zich uiten in spanning en de daarmee samenhangende fysieke klachten, zoals  hoofdpijn, allergieën, maag- en of darmklachten enz…

Veranderingen kosten je veel energie

Je hebt veel tijd nodig om te wennen aan een nieuwe situatie. Er zijn dan veel prikkels om tot je te nemen en het kost veel energie om die allemaal te verwerken.

Je stelt je dienstbaar op

Je bent vaak gericht op anderen en hun behoeften. Je vindt het fijn om te helpen. Soms ten koste van jezelf.

Je hebt een gevoelig lichaamssysteem

Je kunt snel en heftig reageren op warmte en kou, ongeschikt voedsel, alcohol of juist een gebrek aan voeding en vocht. Ook de huid kan snel geïrriteerd aanvoelen bijvoorbeeld door etiketten in kledij.

Je hebt meer tijd nodig bij het maken van keuzes

Je hebt niet altijd je antwoord paraat, aangezien je tijd nodig hebt om alle prikkels te verwerken en ordenen. Dan kan lastig zijn in een vergadering of tijdens een brainstorm sessie.

Je beschikt over een sterke intuïtie

Dát is je kracht! Je intuïtie kan je de weg wijzen. Je vertrouwt daarom ook vaak op jouw buikgevoel.

Je put energie uit schoonheid

Je leeft op bij het ervaren van schoonheid van de natuur, muziek, harmonie, verbinding, creativiteit of kunst. Je wordt snel op een positieve manier geraakt door schoonheid. Je houdt erg van harmonie, verbondenheid en mooie of inspirerende creaties.

Je raakt sneller overprikkeld

Toch kan er – wanneer je doorschiet naar te weinig doen – ook onder prikkeling optreden. Het sleutelwoord is natuurlijk balans.

Je hebt veel alleen-tijd nodig om alle prikkels te verwerken

Verwerkings- en hersteltijd zijn een must. Wanneer je alleen bent, kun je rustig en diep nadenken; het liefst in een donkere, gezellige ruimte.

Je investeert veel in vriendschappen

Hoog sensitieve mensen zijn over het algemeen fijne vrienden: attent, meelevend en zorgzaam. Maar je raakt ook vaak teleurgesteld raken in die vriendschappen. Dat komt omdat je meer gericht bent op de andere. Je kijkt in elke situatie hoe het met de andere gaat en of er nog harmonie is. Tenslotte ben je geneigd je eigen behoeftes weg te cijferen.

Hoog sensitieven hebben vaak andere noden op de werkvloer  

Net omdat je zo gevoelig bent is het belangrijk hiermee rekening te houden wil je niet uitgeput raken. 

Meest Recente Posts

Contact

Hoe kunnen we u helpen?

Met veel plezier beantwoorden wij al jouw vragen. Een afspraak maken? Verkennen wat mogelijk is?

Blog

In de kijker

Nieuwsbrief

Abonneer u op de nieuwsbrief

Schrijf u in op de nieuwsbrief en blijf als eerste op de hoogte van ons laatste nieuws!

NIEUWSBRIEF

Abonneer u op de nieuwsbrief

Bekijk de vorige updates