De 3 grootste misverstanden over loopbaancoaching


De loopbaancheques van VDAB vieren in 2021 hun achtste verjaardag, maar er wordt nog altijd veel onzin verteld over loopbaancoaching. Deze drie misverstanden hoorde ik met m’n eigen oren.

1. “Loopbaancoaching? Zot! Mijn baas mag dat niet te weten komen!”

Deze dame was er écht van overtuigd dat haar werkgever de loopbaancheques voor haar moest aanvragen. Natúúrlijk durfde ze geen loopbaancoaching te volgen. Voor alle duidelijkheid: loopbaancheques aanvragen doe je volledig zelf en je baas heeft daar niks mee te maken. Hij of zij komt nooit te weten dat je loopbaanbegeleiding volgt, tenzij je het zelf vertelt. Loopbaancheques bestellen doe je via de VDAB.

2. “Ah, ge zijt loopbaancoach? Dan vertelt ge mensen welke job ze moeten doen?”

Godzijdank niet. Er bestaan meer verschillende soorten jobs dan dat er mensen op deze aardbol rondlopen. En dan hebben we het nog niet gehad over de functietitels die je zélf kan creëren (poedelkapster, anyone?). Hoe zou ik in godsnaam moeten weten wat die ene, perfecte job voor jou is? Wat ik doe is jou begeleiden, een extern klankbord vormen en duiding geven bij de resultaten die voortvloeien uit de tests. Komaf maken met je vastgeroeste denkpatronen en een beetje tegen jouw heilige veronderstellingen schoppen. Zodat je kan loskomen van je belemmeringen en nieuwe kansen ziet.

3. “Gij babbelt dan met mensen over hun werk, of wat?”

In dat geval zouden mijn klanten beter eens naar hun moeder of beste vriend(in) bellen, dan kost het hen helemaal niks. Gelukkig weten ze dat ze voor een schamele 10 euro per uur een professional kunnen inschakelen. Eentje die niet gewoon een beetje babbelt, maar gerichte wetenschappelijke testen laat invullen én daar de nodige (genuanceerde) uitleg bij geeft. Ook verlaat niemand mijn praktijk zonder een strak plan van aanpak. Of dat plan nu een duizelingwekkende carrièreswitch is of gewoon een serieus gesprek met je leidinggevende, concrete stappen zullen er zijn na je coachingtraject.


Heeft deze blog voor jou een paar dingen uitgeklaard en denk je dat loopbaanbegeleiding iets voor jou kan zijn? Vraag je gratis kennismakingsgesprek aan info@diaspoor.be of 0476 88 05 37

Meest Recente Posts

Contact

Hoe kunnen we u helpen?

Met veel plezier beantwoorden wij al jouw vragen. Een afspraak maken? Verkennen wat mogelijk is?

Blog

In de kijker

Nieuwsbrief

Abonneer u op de nieuwsbrief

Schrijf u in op de nieuwsbrief en blijf als eerste op de hoogte van ons laatste nieuws!

NIEUWSBRIEF

Abonneer u op de nieuwsbrief

Bekijk de vorige updates