Je baas als vriend: top idee of toch liever professioneel afstand houden?

Je baas als vriend: top idee of toch liever professioneel afstand houden?

Slechts 21% van de werknemers voelt die klik, maar wie het wel heeft, is gemotiveerder, gelukkiger én productiever. Ontdek wat een vriendschappelijke werkrelatie echt doet – en waar je best op let.

Stel je voor: je babbelt met je baas net zo makkelijk als met je beste collega. Je deelt een grap, een frustratie of zelfs een persoonlijk verhaal. Maar is dat wel zo’n goed idee? Uit onderzoek van Tempo-Team in samenwerking met KU Leuven professor arbeidsmotivatie Anja Van den Broeck blijkt dat de meeste werknemers daar toch terughoudend in zijn.

Collega’s als vrienden? Check. Maar de baas?

Zeven op de tien werknemers (70,6%) zeggen een vriendschappelijke band te hebben met collega’s. Maar als het op de leidinggevende aankomt, ligt dat heel anders: slechts één op vijf (21%) beschouwt de baas als een echte vriend. Mannen (24%) sluiten iets sneller vriendschap met hun leidinggevende dan vrouwen (18%) en vooral jongeren onder de 34 jaar (26%) geven aan een vriendschappelijke relatie te hebben met hun leidinggevende. Bij 55-plussers zakt dat cijfer naar 16%.

Vriendschap met je baas: goed voor je motivatie?

Toch blijkt uit het onderzoek dat zo’n vriendschap wél voordelen heeft. Werknemers die hun leidinggevende als vriend beschouwen, zijn gemotiveerder (8,7/10 vs. 7,2/10), voelen zich meer tevreden (8,8/10 vs. 7,1/10) en ervaren meer werkplezier (8,7/10 vs. 7/10) dan collega’s zonder die band. Volgens Prof. Van den Broeck is dat logisch: “Vriendschap met je baas zorgt voor fijne interacties, verhoogt je eigenwaarde en geeft je het gevoel erbij te horen. Soms krijg je ook sneller toegang tot waardevolle informatie.”

Maar het is niet alleen rozengeur en maneschijn. “Het kan lastig zijn om rechtvaardig te blijven in de taakverdeling,” waarschuwt de professor. “Collega’s kunnen het gevoel krijgen dat er voorkeursbehandeling is.”

Hulp en steun: wat werknemers écht nodig hebben

Vriendschap is één ding, maar wat verwachten werknemers echt van hun leidinggevende? Uit het onderzoek blijkt dat zes op tien werknemers (60%) bij hun baas terecht kunnen voor hulp bij werk gerelateerde problemen. Toch zegt minder dan de helft (47%) dat ze bij hun leidinggevende terechtkunnen wanneer ze het emotioneel moeilijk hebben.

En dat terwijl emotionele steun van een leidinggevende net een groot verschil maakt. Werknemers die zich gesteund voelen, scoren hoger op motivatie (8,4/10 vs. 6,7/10), productiviteit (8,7/10 vs. 7,8/10), geluk (8,2/10 vs. 6,1/10) en engagement (8,6/10 vs. 7,4/10).

Vriend of niet: vertrouwen is de sleutel. Volgens kenners hoeft je baas niet per se je beste vriend te zijn. “Wat echt telt is respect en vertrouwen. Werknemers willen zich gehoord en gewaardeerd voelen. Dat verhoogt niet alleen hun welzijn, maar ook hun motivatie en werkplezier.”

Een goede leidinggevende is dus niet alleen gefocust op resultaten, maar ook op de mens achter die resultaten. Beschikbaar zijn, mensgericht werken én duidelijke doelen nastreven: dat blijkt de ideale mix te zijn.

Vrienden zijn met je baas is geen must, maar het kan wel. Zolang het niet ten koste gaat van eerlijkheid en professioneel evenwicht. Respect, hulp en erkenning: dát zijn de échte bouwstenen voor een sterke werkrelatie.

Meest Recente Posts

Contact

Hoe kunnen we u helpen?

Met veel plezier beantwoorden wij al jouw vragen. Een afspraak maken? Verkennen wat mogelijk is?

Blog

In de kijker

Nieuwsbrief

Abonneer u op de nieuwsbrief

Schrijf u in op de nieuwsbrief en blijf als eerste op de hoogte van ons laatste nieuws!

NIEUWSBRIEF

Abonneer u op de nieuwsbrief

Bekijk de vorige updates