Sinds de hervorming van het re-integratiesysteem door minister van Werk, Pierre-Yves Dermagne, is het aantal re-integratietrajecten sterk afgenomen. Dit blijkt uit recente cijfers van de federale overheidsdienst Werkgelegenheid.
Bedrijven kiezen steeds vaker voor een 'medisch ontslag' van werknemers die langdurig ziek zijn, in plaats van hen te helpen bij hun terugkeer naar de werkvloer. In 2023 werd voor meer dan 22.800 langdurig zieke werknemers een beslissing genomen over hun toekomst binnen het bedrijf. Slechts 18% van hen stapte in een re-integratietraject, waarbij gezocht wordt naar aangepast werk. Meer dan 80% kwam echter in een procedure van medische overmacht terecht, wat betekent dat hun contract werd beëindigd.
Cijfers en trends
Het aantal langdurig zieken in België is de afgelopen vijf jaar met bijna 25% gestegen, en meer dan 500.000 mensen zijn momenteel langdurig arbeidsongeschikt. Van deze groep lijden veel mensen aan psychische aandoeningen, zoals depressie en burn-out, goed voor 37% van het totaal. Om de werkgelegenheidsgraad in België te verhogen, is het essentieel dat langdurig zieken weer aan het werk kunnen.
Verschillende standpunten
Vakbonden stellen dat bedrijven niet genoeg moeite doen om langdurig zieke werknemers te helpen met hun terugkeer naar de werkvloer. Ze vinden het zorgwekkend dat medische overmacht zo vaak wordt gebruikt, wat leidt tot ontslag zonder ontslagvergoeding.
Werkgevers, aan de andere kant, benadrukken dat medische overmacht soms de enige optie is. Volgens hen is het in sommige sectoren, zoals de bouw of schoonmaak, moeilijk om aangepast werk te vinden voor werknemers met fysieke beperkingen. Bovendien wijzen werkgevers erop dat er ook veel informele re-integratietrajecten zijn, die vaak succesvol zijn.
Hervorming en toekomst
Tot 2022 hadden bedrijven maar één formele optie voor langdurig zieke werknemers: een re-integratietraject. Sinds 2023 kunnen bedrijven echter kiezen tussen een re-integratietraject of een procedure van medische overmacht. Deze hervorming heeft geleid tot een forse daling van het aantal formele re-integratietrajecten, van ongeveer 10.000 per kwartaal voor 2023 tot ongeveer 2.000 per kwartaal sindsdien.
De discussie over hoe langdurig zieke werknemers moeten worden behandeld, blijft ook tijdens de huidige regeringsonderhandelingen een heet hangijzer. Formateur Bart De Wever pleit voor strengere regels, waarbij werkgevers verplicht worden om meteen na het ziekmelden van een werknemer een re-integratietraject op te starten, op straffe van een sanctie. Grote bedrijven zouden ook langer moeten meebetalen aan het loon van zieke werknemers.
Ben jij langdurig ziek en weet je niet wat jouw mogelijkheden zijn en welke richting je uit wil?
Een loopbaanbegeleiding kan je helpen bij jouw keuzes voor de toekomst!
Boek een vrijblijvend kennismakingsgesprek of vraag meer informatie via de link hieronder!
Bron: De Tijd
![]() |
LoopbaanbegeleidingLoopbaanbegeleiding op maat. |