Het "Loonplafond" voor het Vlaams opleidingsverlof is verlof 2024-2025 gekend


Het Vlaams Opleidingsverlof  is een regeling waarbij werknemers het recht hebben om tijdens hun werktijd opleidingen te volgen en toch hun loon te behouden. Deze regeling is bedoeld om werknemers de kans te geven zich bij te scholen of te heroriënteren zonder dat ze hiervoor inkomensverlies lijden. Het is een recht dat van toepassing is op werknemers in de privésector.

Belangrijkste kenmerken van betaald educatief verlof:

  1. Doel: Het stimuleren van levenslang leren en de inzetbaarheid van werknemers op de arbeidsmarkt vergroten.
  2. Duur: Werknemers hebben recht op een bepaald aantal uren verlof, afhankelijk van de duur en aard van de opleiding die ze volgen. Het maximum is 180 uur per schooljaar, maar dit kan verschillen afhankelijk van de opleiding.
  3. Voorwaarden: De opleiding moet erkend zijn door de Vlaamse overheid. Het kan zowel gaan om beroepsopleidingen als algemene vorming.
  4. Looncompensatie: Tijdens het verlof ontvangt de werknemer zijn volledige loon, met een plafond dat jaarlijks wordt vastgesteld. De werkgever kan de loonkosten later terugvorderen van de overheid.
  5. Aanvraagprocedure: Werknemers moeten het educatief verlof schriftelijk aanvragen bij hun werkgever, waarbij ze de nodige bewijsstukken voorleggen zoals een inschrijvingsbewijs en bewijs van aanwezigheid op de opleiding.

Het vroegere Betaald educatief verlof

In Vlaanderen is het systeem van betaald educatief verlof geleidelijk vervangen door het systeem van Vlaams Opleidingsverlof (VOV). Dit is een moderner systeem dat meer gericht is op het verbeteren van de arbeidsmarktpositie van werknemers door het volgen van gerichte opleidingen. Het VOV is vergelijkbaar met het BEV, maar legt meer nadruk op het verhogen van de competenties van werknemers die relevant zijn voor de arbeidsmarkt.

Het Vlaams Opleidingsverlof heeft de volgende kenmerken:

  • Het aantal uren verlof is beperkt tot een maximum van 125 uur per schooljaar.
  • De opleiding moet erkend zijn en opgenomen zijn in de opleidingsdatabank van de Vlaamse overheid.
  • Het systeem is flexibeler en meer gericht op arbeidsmarktgerichte opleidingen.

Het VOV biedt een meer gestroomlijnde aanpak dan het traditionele BEV, en past beter binnen de context van levenslang leren en de veranderende arbeidsmarkt.

Sinds de Zesde Staatshervorming zijn de gewesten bevoegd voor het Betaald Educatief Verlof. Dit belet niet dat de federale overheid bevoegd blijft voor de aspecten die deel uitmaken van het arbeidsrecht. Het gaat om:

  • De planning van het betaald educatief verlof
  • Het behoud van het recht op loon (beperkt tot een maximaal bedrag)

Vanaf het schooljaar 2023-2024 wordt de automatische indexering van de loongrens voor werknemers die betaald educatief verlof nemen ingevoerd.

 Loonplafond voor 2024-2025

Voor het academiejaar 2024-2025 wordt het loonplafond voor het betaald educatief verlof en het Vlaams opleidingsverlof vastgesteld op 3.641 euro.

Loonplafond

Tijdens zijn afwezigheid wegens het Vlaams opleidingsverlof behoudt de werknemer het recht op de betaling van zijn loon op de gebruikelijke betaaldag. Dit loon is echter begrensd tot een bepaald bedrag, dat jaarlijks geïndexeerd wordt.

Het bedrag wordt voor de periode van 1 september 2024 tot 31 augustus 2025 op 3.641 euro bruto per maand gebracht.

Meest Recente Posts

Contact

Hoe kunnen we u helpen?

Met veel plezier beantwoorden wij al jouw vragen. Een afspraak maken? Verkennen wat mogelijk is?

Blog

In de kijker

Nieuwsbrief

Abonneer u op de nieuwsbrief

Schrijf u in op de nieuwsbrief en blijf als eerste op de hoogte van ons laatste nieuws!

NIEUWSBRIEF

Abonneer u op de nieuwsbrief

Bekijk de vorige updates