Meer ontslag, meer succesvolle werkhervatting: jaarcijfers Outplacement


In een wereld waar verandering de enige constante is, speelt de kracht van menselijk talent een centrale rol in het bevorderen van economische groei en welvaart. Uit het jaarverslag van Federgon, het Netwerk voor Werk, blijkt dat de vraag naar werktransities en talentontwikkeling toeneemt. De cijfers uit het jaarverslag benadrukken het belang van extra beleidsmatige ondersteuning voor deze arbeidsmarktinstrumenten.

De arbeidsmarkt evolueert voortdurend door technologische vooruitgang, globalisering en demografische veranderingen. In deze context is het cruciaal dat de focus niet alleen ligt op het creëren van banen, maar ook op het ontwikkelen en flexibel inzetten van talent. Een blik op de cijfers van het jaarverslag toont de noodzaak aan van sterke begeleiding en de groeiende vraag naar talentontwikkeling om iedereen op de juiste plek op de arbeidsmarkt te krijgen.

Meer ontslag, meer succesvolle werkhervatting: jaarcijfers Outplacement

Outplacementbegeleiding, oftewel de begeleiding van ontslagen werknemers naar een nieuwe baan, moet verplicht worden aangeboden door werkgevers. In 2023 werden 15.420 nieuwe outplacementbegeleidingen gestart na een individueel of collectief ontslag, wat een stijging van 44,3% betekent ten opzichte van 2022.

Van alle outplacementbegeleidingen eindigt 63,7% in een succesvolle werkhervatting. Dit maakt outplacement tot een volwaardig en essentieel arbeidsmarktinstrument dat mensen de juiste begeleiding naar de juiste baan biedt.

"We verwachten dat dit jaar nog meer mensen hun weg naar outplacement zullen vinden," zegt Ann Cattelain, CEO van Federgon. "Onder andere het zorgwekkende aantal herstructureringen en faillissementen in onze economie leidt tot meer outplacement. We hopen dan ook dat de overheid het outplacementstelsel de nodige ondersteuning blijft bieden." Federgon roept de volgende regering op om de middelen voor outplacementbegeleiding structureel te indexeren en om de verschillende outplacementstelsels samen te brengen in één duidelijk vorm van begeleiding. Zo wordt de toegang laagdrempelig, snel en toegankelijk georganiseerd.

 

Drie fundamenten voor een veranderende arbeidsmarkt

Een greep uit de cijfers van het jaarverslag toont de noodzaak van een sterke begeleiding van mensen en de groeiende vraag naar talentontwikkeling om iedereen op de juiste plek te krijgen op de arbeidsmarkt.

 

Outplacement

Waarom een outplacementbegeleiding aanbieden via Diaspoor Werk met Zin?

Meest Recente Posts

Contact

Hoe kunnen we u helpen?

Met veel plezier beantwoorden wij al jouw vragen. Een afspraak maken? Verkennen wat mogelijk is?

Blog

In de kijker

Nieuwsbrief

Abonneer u op de nieuwsbrief

Schrijf u in op de nieuwsbrief en blijf als eerste op de hoogte van ons laatste nieuws!

NIEUWSBRIEF

Abonneer u op de nieuwsbrief

Bekijk de vorige updates