De digitale etiquette anno 2023


Onlangs werd het recht op déconnectie voor de werknemers een feit, en dat is zeer positief.  Maar houden we ons zelf wel aan een vorm van digitale etiquette?  Dat technologie (negatieve) invloed heeft op ons gedrag, heeft iedereen immers niet altijd (onmiddellijk) door. We staan er niet of onvoldoende bij stil dat we ons online vaak anders gedragen dan we offline zouden doen. Welke collega of leidinggevende stuurde jou vroeger bijvoorbeeld op zondag een telegram om je te vragen of je nog naar een bepaald document kan kijken?

Als we dat gedrag offline niet oké vonden, waarom kan het online dan wel?

Hierbij enkele etiquette tips die je voor jezelf kan toepassen

  1. App niet buiten werktijd Veel mensen werken overuren. Dat komt met name door het sturen van mailtjes en appjes. App dus niet buiten werktijd. Altijd bereikbaar zijn zorgt er ook voor dat je niet echt uitrust. Onze wetgeving geeft je sinds kort ook het recht op onthouding.
  2. Geen werkmail via privéadres Stuur je werkmail niet via je privéadres. Zo weet je zeker dat je mails goed beveiligd zijn, wat maar de vraag is bij je privémail-account. Het versturen van zakelijke mails via je privéadres kan zelfs een reden voor ontslag zijn.
  3. Productiviteit-hack: wees vaker offline Filosoof Hans Schnitzler liet zijn studenten een week offline gaan en ontdekte dat ze beter slapen, creatiever zijn en dat ze meer zelfvertrouwen en focus hebben. De beste productiviteit-hack schuilt niet in een nieuwe app, maar in vaker offline gaan.
  4. Maak van LinkedIn geen Facebook Tijdens de pandemie vervaagde de grens tussen werk en privé. Hoe trots je ook bent op je gelopen marathon of nieuwe kroost, bewaar die berichten voor Facebook of Instagram. Zo blijft LinkedIn interessant voor wie nieuwe inzichten of collega’s zoekt. Voor je politieke meningen is plek op Twitter of Mastodon.
  5. Hanteer online meeting etiquette Kom tijdens meetings op tijd, of het nu een virtuele of fysieke afspraak is. Kies bewust voor een rustige achtergrond, want anders leidt het af van het gesprek. Ga niet uitgebreid eten tijdens een meeting, dat zou je offline ook niet doen. Eigenlijk is het heel simpel: doe wat je tijdens offline meetings ook zou doen.
  6. Respecteer de privacy van kinderen Veel trotse ouders posten foto’s van kinderen op hun social media-accounts, ook op LinkedIn. Het internet vergeet echter niets; die foto’s blijven nog eeuwen vindbaar. Zet dus geen kinderen in om likes te vergaren.
  7. Googel met mate Hoe verleidelijk het ook kan zijn om een nieuwe collega of opdrachtgever te googelen, doe het met mate. Zoals je zelf ook vast eens een uitspraak hebt gedaan waar je niet meer achterstaat, geldt dat ook voor anderen. Drie zoekresultaten zouden voldoende moeten zijn om zeker te weten dat je niet met een nepprofiel te maken hebt.

Veel succes!

Bron: Aaron Mirck en Sanne Kanis, Een gids over de ongeschreven regels in het digitale tijdperk.

Meest Recente Posts

Contact

Hoe kunnen we u helpen?

Met veel plezier beantwoorden wij al jouw vragen. Een afspraak maken? Verkennen wat mogelijk is?

Blog

In de kijker

Nieuwsbrief

Abonneer u op de nieuwsbrief

Schrijf u in op de nieuwsbrief en blijf als eerste op de hoogte van ons laatste nieuws!

NIEUWSBRIEF

Abonneer u op de nieuwsbrief

Bekijk de vorige updates