Last van vrijetijdsziekte?



We noemen het ook wel het omgekeerde Kortjakje-syndroom. Dit vertaald zich zo, doordeweeks is men nooit ziek, maar zodra er tijd is om tot rust te komen, in het weekend of tijdens de vakantie, stort men in. Pijnen, overmatige vermoeidheid, misselijkheid, koorts en griepachtige verschijnselen spelen in het weekend of aan het begin van een vakantieperiode ineens op. Uit onderzoek blijkt dat zelfs het aantal hartinfarcten en sterfgevallen in de vakantieperiodes toeneemt. Vrijetijdsziekte kan ontstaan door een combinatie van factoren.

Oorzaken

Te snelle overgang

De plotse overgang van een drukke veeleisende baan naar stilstaan en rust kan te groot zijn. Als de druk in één klap wegvalt, wordt het lichaam kwetsbaarder en vatbaarder voor ziekte. De productie van stresshormonen daalt te snel of de adrenalineproductie blijft juist te hoog tijdens rust, waardoor het lichaam veel loze energie produceert. Probeer dus steeds de overgang geleidelijk te maken. Plan geen afspraken tot op het laatste moment voor je vakantie. Neem eerder de tijd om de zaken rustig af te ronden. Neem ook eerst een aantal dagen om op adem te komen in plaats van de eerste dag van het verlof je tas in te pakken en te vertrekken. Kom ook eerder iets vroeger thuis, zodat je op je gemak je koffers kunt uitpakken en acclimatiseren en je met een gerust gemoed terug naar het werk kan.

Levensstijl

Mensen kunnen zichzelf in hun vrije tijd ook ziek maken door te veel te willen bezoeken op korte tijd, slaapgebrek, ongezond eten, overmatige alcoholconsumptie, enz.. Probeer het met wat minder drank en wat meer slaap te doen want alcohol en slaapgebrek verminderen de weerstand.

Beperk verplichtingen

Sommige mensen zien zo op tegen de dingen die ze in hun vrije tijd moeten doen, dat ze er letterlijk ziek van worden. Denk aan verplichte familiebezoeken. Zorg dat niet elk weekend vol gepland staat met activiteiten waar je een hekel aan hebt. Dat kan een boel stress schelen.

Beter voorkomen dan genezen

Wees alert

Je wordt je soms pas bewust van bepaalde ziektesymptomen als je er de tijd voor hebt. Door de drukte op het werk vallen ziektesignalen niet op of je negeert ze. Sommige mensen stellen het ziek worden bewust of onbewust uit tot ze er eindelijk tijd voor hebben, bijvoorbeeld door de symptomen met medicijnen te onderdrukken. Volgens onderzoekers vormen vooral mensen met een hoge werkdruk die veel verantwoordelijkheid dragen een risicogroep. Komt dit je bekend voor? Wees er dan alert o

Bekijk samen met een loopbaancoach wat je kan aanpassen om niet telkens in dit patroon te vervallen.

Bronnen: Elsevier Nederland, Goed Gevoel

Meest Recente Posts

Contact

Hoe kunnen we u helpen?

Met veel plezier beantwoorden wij al jouw vragen. Een afspraak maken? Verkennen wat mogelijk is?

Blog

In de kijker

Nieuwsbrief

Abonneer u op de nieuwsbrief

Schrijf u in op de nieuwsbrief en blijf als eerste op de hoogte van ons laatste nieuws!

NIEUWSBRIEF

Abonneer u op de nieuwsbrief

Bekijk de vorige updates