Wil je meer weten over jouw loon?


In vacatures hebben heet men het vaak over het vaak de term marktconform loon. Maar blijkbaar weten niet alle werknemers wat dat precies inhoudt. Bijna één op de drie werknemers had vorig jaar het gevoel onder het marktconforme loon te worden betaald.

Een marktconform loon is een containerbegrip geworden. Het betekent in principe dat een werknemer wordt betaald zoals andere werknemers met een gelijkaardig opleidingsniveau, ongeveer dezelfde ervaring en skills in een gelijkaardige functie in een soortgelijke sector. Wat vandaag een marktconform loon is, kan binnen zes maanden dus anders zijn. Er zijn zelfs regionale verschillen.

Een onderzoek van Robert Half toont aan dat ongeveer een op de tien van de Belgische werknemers niet weet wat een marktconform salaris precies wil zeggen. 27 procent van de werknemers had vorig jaar wel het gevoel onder het marktconforme loon te worden betaald. Dat ook extralegale voordelen meespelen, maakt het bovendien complex. Een hoog loon zonder interessante extralegale voordelen kan minder aantrekkelijk zijn dan een lager loon met een pakket aan voordelen.

Maar waar kan je nu meer informatie over deze zaken vinden? Hoe weet jij of je marktconform wordt betaald? Op sommige sites staan tools om dat voor jezelf in kaart te brengen. Het is geen exacte wetenschap, maar het geeft wel een aanwijzingen. Hierbij een link naar de Loonwijzer. Test het gerust eens uit voor jezelf.


De loonbarema’s zijn de minimale loonvoorwaarden die gelden in een bepaalde sector. Ze leggen een minimumsalaris en een maximumloon vast. De loonschaal is gekoppeld aan ervaring en anciënniteit, en het bedrag stijgt namelijk naarmate iemand groeit in zijn carrière. Boven op de verplichte loonbarema’s kunnen werkgevers hun medewerkers wel nog altijd belonen met een extra bonus of winstpremie (individueel of collectief).

De barema’s worden per sector afgesproken tussen werkgevers en vakbonden, en zijn vastgelegd in collectieve arbeidsovereenkomsten (cao’s). Op de website van de Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg kunnen werknemers uit de privésector hun loonbarema raadplegen door hun functieclassificatie en hun paritair comité in te geven. Het nummer van uw paritair comité en uw functieclassificatie vindt u op uw loonfiche of kunt u opvragen bij de personeelsdienst.

Je kan ook zelf op zoek op de site van de FOD Waso va onderstaande link. Hier vind je informatie over lonen maar ook over minimumlonen, extra legale voordelen enz.


https://werk.belgie.be/nl/themas/verloning

Bron: hrsquare, Vlaanderen.be, FOD WASO, Jobat, Loonwijzer

Meest Recente Posts

Contact

Hoe kunnen we u helpen?

Met veel plezier beantwoorden wij al jouw vragen. Een afspraak maken? Verkennen wat mogelijk is?

Blog

In de kijker

Nieuwsbrief

Abonneer u op de nieuwsbrief

Schrijf u in op de nieuwsbrief en blijf als eerste op de hoogte van ons laatste nieuws!

NIEUWSBRIEF

Abonneer u op de nieuwsbrief

Bekijk de vorige updates