Daling voor loopbaanonderbrekingen met uitzondering van het deeltijds ouderschapsverlof


Op 1 februari zijn er nieuwe regels rond loopbaanonderbreking ingegaan. Zo kunnen werknemers enkel nog voltijds tijdskrediet mét uitkering aanvragen voor kinderen tot 5 jaar én is het totale aantal maanden waarin je tijdskrediet voor het verzorgen van je kind kan opnemen teruggeschroefd. Ook de anciënniteitsvoorwaarden zijn strenger geworden en aan de aanvullende uitkering aan vijftigplussers in tijdskrediet is gesleuteld.

Maar ook zonder de strengere regels lijkt de Belg steeds minder geneigd om enige vorm van loopbaanonderbreking te nemen. Blijkt uit een onderzoek van Acerta. Het afgelopen jaar daalde het percentage werknemers met loopbaanonderbreking gevoelig. Nu doet nog maar gemiddeld 6,3 % van de werknemers beroep op enige vorm van loopbaanonderbreking. Dat is 4,7 % minder in vergelijking met 2021 en het laagste peil van de laatste vier jaar.

De daling in loopbaanonderbrekingen is al een tijd aan de gang. In 2021 zagen we een duidelijke trendbreuk doordat thuiswerk voor veel werknemers een gewoonte werd. Dat de daling zich voortzet is wellicht ook deels te wijten aan de levensduurte. Ok, er is een uitkering voorzien bij loopbaanonderbreking maar dat neemt niet weg dat het loon nog aanzienlijk lager is. Gezien alles enorm duurder is geworden is het helaas niet voor iedereen financieel mogelijk beroep te doen op loopbaanondernrekingen.

De populairste vormen van loopbaanonderbreking in 2022 blijven nu ook nu weer de deeltijdse, dat is  vrij logisch omdat de financiële impact hier ook minder is. Maar ook hier daalt de populariteit.  De enige vorm van loopbaanonderbreking waarvan de populariteit in 2022 is toegenomen, is deeltijds ouderschapsverlof, waarbij je een halve, een volledige of tweeënhalve dag van de werkweek kan thuisblijven voor de kinderen.

Net geen 70 % van de ouders met deeltijds ouderschapsverlof kiest voor 1/5 ouderschapsverlof, waarbij je één dag in de week thuis bent. Maar 1/10 ouderschapsverlof (een halve werkdag per week) is wel de opvallendste groeier: in 2021 koos 22,4 % daarvoor, in 2022 is dat aandeel al gegroeid tot 26,2 %.

De groeiende populariteit voor 1/10 ouderschapsverlof is mede te danken aan de papa’s. Drie op de tien vaders die ouderschapsverlof nemen, kiezen voor de 1/10-variant. In 2022 koos in totaal 1,6 % van de mannelijke werknemers voor deeltijds ouderschapsverlof. Dat is een stijging van 21 % in vergelijking met twee jaar geleden. Bij de mama’s neemt 2,22 % deeltijds ouderschapsverlof, een stijging met 26 % ten opzichte van 2020.

En hoe zit het met jou? Noord aan een onderbreking? Hoe ga je dat aanpakken? Onderzoek het met een loopbaancoach.

Bron: Acerta: gegevens gebaseerd op een steekproef van 260.000 werknemers in dienst bij meer dan 40.000 werkgevers uit de private sector.

Meest Recente Posts

Contact

Hoe kunnen we u helpen?

Met veel plezier beantwoorden wij al jouw vragen. Een afspraak maken? Verkennen wat mogelijk is?

Blog

In de kijker

Nieuwsbrief

Abonneer u op de nieuwsbrief

Schrijf u in op de nieuwsbrief en blijf als eerste op de hoogte van ons laatste nieuws!

NIEUWSBRIEF

Abonneer u op de nieuwsbrief

Bekijk de vorige updates