Week tegen het pesten. 1 op 7 werknemers zijn er het slachtoffer van!


Deze week staat traditioneel  in het teken tegen het Pesten. 

In 2022 gaf maar liefst 1 op de 7 bevraagde werknemers dat ze het afgelopen jaar geconfronteerd werden met pesterijen op het werk door collega’s of leidinggevenden. Er werd geen definitie gegeven van ‘pesterijen’. Het resultaat is om en bij hetzelfde als de voorgaande jaren. Pesterijen werden in het onderzoek niet omschreven, het gaat dus om het aanvoelen van de bevraagde personen. Wat als pesten wordt ervaren is dan ook voor iedereen verschillen en pestgedrag kan zeer veel verschillende vormen aannemen.

Er wordt weinig verschil gemeld tussen pesten door leidinggevenden of pesten door collega’s. Mannen blijken wel iets meer geconfronteerd te worden met pestgedrag dan vrouwen.

Men merkt wel een evolutie in het gegeven dat meer slachtoffers hulp zoeken en het pestgedrag rapporteren dan vroeger.

Herken jij jezelf als slachtoffer van pesterijen? Blijf er dan zeker niet mee zitten maar vraag om hulp. Er bestaat een concreet stappenplan die personeelsleden kunnen volgen wanneer ze het gevoel hebben gepest te worden.

In de eerste plaats is het aangeraden om hiermee naar een collega of leidinggevende te stappen. Kan dit niet? Dan kan je steeds bij je hr-verantwoordelijke, interne vertrouwenspersoon of je werkgever terecht. Heb je het gevoel dat dit ook niet kan? Weet dan dat je werkgever verplicht aangesloten is bij een externe preventiedienst die je hierin kan ondersteunen. De contactgegevens van de externe preventiedienst waarbij je werkgever aangesloten is, vind je terug in je arbeidsreglement.

Indien je de officiële weg niet wil volgen, of je eerst zelf wil onderzoeken wat je kan ondernemen of extra steun nodig hebt  kan je zeker terecht bij een loopbaanbegeleider. Deze zal je ondersteunen in de procedure of samen met jou andere oplossingen zoeken.


Bron: Liantis

Meest Recente Posts

Contact

Hoe kunnen we u helpen?

Met veel plezier beantwoorden wij al jouw vragen. Een afspraak maken? Verkennen wat mogelijk is?

Blog

In de kijker

Nieuwsbrief

Abonneer u op de nieuwsbrief

Schrijf u in op de nieuwsbrief en blijf als eerste op de hoogte van ons laatste nieuws!

NIEUWSBRIEF

Abonneer u op de nieuwsbrief

Bekijk de vorige updates