Veranderingen alom maar hoe breng je dat aan als leidinggevende?


Vraag één bij veranderingen is na te denken over de wijze waarop we communiceren over de nakende veranderingen. We willen immers een draagvlak creëren en iedereen motiveren om mee aan de slag te gaan om de veranderingen succesvol te maken. 

In de meeste gevallen bedenkt het veranderteam strakke plannen om de verandering vorm te geven, en soms samen met de medewerkers. In de meeste gevallen zijn een grote ambitie en goede intenties zeker aanwezig.

Ondertussen weten we echter dat het onbewuste brein een grote rol speelt tijdens een verandering. De rol van dat onbewuste brein zullen we dus moeten accepteren en  betrekken bij de verandering.

Traditiegetrouw zetten we alles op alles om duidelijk te maken aan de medewerkers wat het lonkend perspectief is. Wat het op kan leveren. We vertellen breeduit, plakken post-its op de muur waarop iedereen zijn bezwaren kan uiten en verder kunnen we daarna door met de verandering.

Maar niet iedereen is gevoelig voor een heldere uitleg, mooie vergezichten en stevige ambities. Anderen dan weer wel, maar alleen als ze het inhoudelijk al eens zijn met wat er gaat veranderen. Of als het hen ook wat oplevert. Maar veranderingen aankondigen vanuit prachtige ambitie, vanuit een zuivere intentie, werkt gewoon niet in het onbewuste brein.

Tips voor het aanbrengen van veranderingen met aandacht voor het onbewuste brein.

Geef aan wat vaststaat tijdens de verandering, wat er besloten is en waar er nog inbreng mogelijk is van de medewerkers. Dat zorgt voor duidelijkheid en hierbij voelen mensen zich veilig. Wees daarom als leidinggevende transparant over de positieve maar ook over de negatieve zaken die gepaard gaan met de verandering.

Peil zeker naar de gevoelens over de verandering en geef vooral ook aan dat jullie het samen gaan doen. Op deze manier regisseer je de inhoudelijke en emotionele verwerking van de boodschap in het brein van de medewerker.

Door het team te bevragen benut je ook het volle potentieel van alle leden van het team. Dat zorgt ervoor dat je vaak zicht krijgt op een veel betere oplossing of doelstellingen.

Voor advies bij veranderingsprocessen kan je bij Diaspoor terecht met steun van de KMO portefeuille. Gaat het om veranderingen die betrekking hebben op Werkbaar werk dan kan dit via de Werkbaarheidscheques.

We geven je graag vrijblijvend meer informatie over deze diensten.   

Niets is zo blijvend aan verandering! 

Meest Recente Posts

Contact

Hoe kunnen we u helpen?

Met veel plezier beantwoorden wij al jouw vragen. Een afspraak maken? Verkennen wat mogelijk is?

Blog

In de kijker

Nieuwsbrief

Abonneer u op de nieuwsbrief

Schrijf u in op de nieuwsbrief en blijf als eerste op de hoogte van ons laatste nieuws!

NIEUWSBRIEF

Abonneer u op de nieuwsbrief

Bekijk de vorige updates