In Vlaanderen is meer dan één beroep op de drie een knelpuntberoep


De lijst met knelpuntberoepen 2023 is opnieuw langer geworden. De lijst van 2023 telt 234 beroepen en dat zijn er 27 meer dan in 2022. Hierdoor is meer dan één op de drie beroepen in Vlaanderen een knelpuntberoep. De knelpuntberoepen zijn beroepen waarvoor werkgevers  moeilijker geschikte werknemers vinden om de vacatures in te vullen. Veel beroepen hebben er al langer een plaats. Verplegers staan de hoogste in de lijst. Andere knelpunten zijn onder meer schoonmakers, werfleiders, belasting medewerkers, boekhouders, IT profielen begeleiders in de kinderopvang en ga zo maar door.

Nieuwkomers zijn onder andere maatschappelijk werker, hotelreceptionist en podiumtechnicus, bodemonderzoekers, medewerkers uitvaartdiensten, keukenmedewerkers, trein- en metrobestuurder, heftruckchauffeur, diamantbewerker, slachter, winkelmedewerker en installateur liften.

De belangrijkste oorzaak van de arbeidsmarktkrapte blijft de vergrijzing van de bevolking. Werknemers die op pensioen gaan, moeten vervangen worden, terwijl bedrijven ook willen uitbreiden. Zeker in de gezondheids- en welzijnssector is de vergrijzing een probleem. Anders gesteld: de uitstroom van gepensioneerden is groter dan de instroom van nieuwe arbeidskrachten.

Daarnaast blijven nog de gevolgen van de coronamaatregel voelbaar. Sectoren die tijdelijk moesten sluiten, kennen grote, of nog grotere, aanwervingsproblemen. Tijdelijk werkloze werknemers kozen soms voor meer zekerheid bij een ander beroep of sector. Denk onder meer aan het horecapersoneel en nieuwkomers hotelreceptionist en podiumtechnicus.

Het moet niet gezegd dat de uitdagingen voor onze economie en onze dienstverlening zeer groot zijn.

VDAB zet in op opleidingen voor de knelpuntberoepen voor werkzoekenden. Van oktober 2021 tot en met september 2022 volgden 16.940 werkzoekenden alvast een knelpuntopleiding via de VDAB. Ze volgden samen in totaal 27.439 knelpuntopleidingen. Werkzoekenden kunnen deze opleiding voor een knelpuntberoep gratis volgen, met behoud van hun uitkering en tussenkomst voor onkosten voor vervoer en kinderopvang.

Klik hieronder op de link naar de pdf van VDAB om de volledige lijst te raadplegen. 


Bronnen: Belga, VDAB,HLA

Meest Recente Posts

Contact

Hoe kunnen we u helpen?

Met veel plezier beantwoorden wij al jouw vragen. Een afspraak maken? Verkennen wat mogelijk is?

Blog

In de kijker

Nieuwsbrief

Abonneer u op de nieuwsbrief

Schrijf u in op de nieuwsbrief en blijf als eerste op de hoogte van ons laatste nieuws!

NIEUWSBRIEF

Abonneer u op de nieuwsbrief

Bekijk de vorige updates