Jouw natuurlijke voorsprong inzetten als introvert


Op 3 januari 2023 vieren we internationale dag van de introverten. 

Hieronder een mooi verhaal van een introvert.....

Jaren deed ik als alleenstaande thuis de was en de plas, de boodschappen, tuinonderhoud… volledig op mijn eentje.

Ik kan dus spreken uit ervaring dat dit alles samen best intens was.

Mijn natuurlijke voorsprong ‘organiseren’ werd volop ingezet tijdens mijn huishoudelijke activiteiten.

Dit werd dan ook als vanzelfsprekend beschouwd door mijn omgeving, de berg werk dat ik in mijn eentje verzette werd niet meer opgemerkt als gedane feit.

Dit maakt dat ik nu bewust stilsta bij de zaken die gebeurd zijn in het huishouden door mijn partner en dit dus ook EXTRA waardeer.

In mijn carrière als leidinggevende streefde ik er ook naar om alles zo vlotjes mogelijk te laten verlopen, alle activiteiten inplannen met de juiste personen op de juiste plaats, structuur implementeren, logisch redeneren…

De nodige tijd voorzien om dit alles in kaart te brengen voor de werken aangingen was dan ook een must.

Zo kon ik zelf actief aanwezig zijn gedurende de werkactiviteiten om bij te sturen waar nodig, om te delegeren, om tijd te beheren…Zo kon ik met eigen ogen zien, met eigen handen beleven… hoe mijn planning en organisatie uitpakte.

Je kunt nu misschien al raden dat ik slachtoffer

werd van mijn eigen stokpaardje.

Sommigen hebben hogere verwachtingen zoals dat je als een kip zonder kop rondrent: dat je alles voor iedereen regelt, dat je alles voor iedereen klaarzet, dat je klachten en problemen oplost…

Als introvert professional ging ik er van uit dat anderen wel zagen hoeveel werk ik verzette en mijn inspanning op waarde geschat zou worden.

Ik was dan ook compleet van mijn melk toen ik (mede door familiale en werk gerelateerde omstandigheden) van een collega de opmerking kreeg “nou, jij doet je job blijkbaar ook niet graag meer”.

Deze opmerking choqueerde me enorm, ik wist niet hoe hierop te reageren…

Dit overkomt dus heus niet mij alleen maar het overkomt meer introverten.

Introverten denken dat iedereen kan wat zij kunnen, hierdoor vinden ze het dan ook niet nodig om te vertellen over het werk dat ze verzetten. Ze gaan ervan uit dat iedereen wel realiseert wat er allemaal bij komt kijken om zaken gesmeerd te laten verlopen. Hier ligt niet de natuurlijke voorsprong bij deze anderen.

Als introvert kan deze beeldvorming bij anderen positief beïnvloed worden door er vooraf met regelmaat over te praten.

• Waarom een draaiboek volgen/ opstellen

• Hoe afstemmen met betrokkenen

• Waarom juist dit doen en niet anders

Alles gericht op het zo soepel mogelijk laten verlopen met een hele denkwijze achter het handelen.

Door inzicht te delen wordt het werk meer op waarde geschat.

Kortom de natuurlijke oorsprong had geen valkuil geworden maar een kernkwaliteit: men had meer kunnen gebruik maken van de kennis en expertise op het gebied van organiseren bij voorbereidingen.Binnen mijn begeleidingen met introverten hoor ik dit verhaal met regelmaat terug vanop de werkvloer.

Collega’s, leidinggevenden… merken pas hoeveel werk er altijd verzet is wanneer ze het moeten overnemen. Het blijkt dan toch niet zo eenvoudig te zijn als ze altijd dachten.

Niemand besefte hoeveel tijd en aandacht gestopt werd in het goed laten verlopen van bepaalde werkprocessen.

Plots waarderen ze hun introverte collega, zelfs met terugkerende kracht. Vaak is het dan te laat.

Herkenbaar voor jou?

Weet dan dat je dit kunt voorkomen door meer erover te praten.

Vind je het moeilijk om onder woorden te brengen wat je doet dan komt dit wellicht doordat je onvoldoende zicht hebt op jouw natuurlijke voorsprong.Jouw natuurlijke voorsprong herkennen en erkennen, maakt dat je vaak automatisch besluiten neemt, dingen onbewust doet, logisch handelt, zonder nadenken…Je handelt vanuit je automatische piloot, zoals autorijden, fietsen, tandenpoetsen…

We zijn allemaal geboren met een natuurlijke voorsprong, hebben deze gedurende de jaren ontwikkeld…daarom doen we zo veel op automatische piloot. Wat maakt dat vertellen wat je doet en waarom zo lastig is.

Door meer zicht te krijgen op jouw natuurlijke voorsprong en welke stappen jij van nature doorloopt, kom je tot een goede uitkomst. Dit maakt het makkelijker vertellen en helpt jouw collega’s en leidinggevenden om jouw werk te zien en te waarderen op het moment dat je er bent (niet als weggaat).

It’s your road and yours alone.

Others may walk it with you,

but no one can walk it for you!

Meest Recente Posts

Contact

Hoe kunnen we u helpen?

Met veel plezier beantwoorden wij al jouw vragen. Een afspraak maken? Verkennen wat mogelijk is?

Blog

In de kijker

Nieuwsbrief

Abonneer u op de nieuwsbrief

Schrijf u in op de nieuwsbrief en blijf als eerste op de hoogte van ons laatste nieuws!

NIEUWSBRIEF

Abonneer u op de nieuwsbrief

Bekijk de vorige updates