De positieve gevolgen van de 4 dagen werkweek


Onlangs is bij ons de wet van kracht gegaan die werknemers de mogelijkheid  biedt om een 4- dagen werkweek aan te vragen aan de werkgever.

Het wereldwijd netwerk ‘4 day week global’,  bestaande uit personen en organisaties die de 4 dagenweek ondersteunen, pakte in 2022  uit met een groots pilootproject hierrond.  Meer dan 30 bedrijven en bijna 1.000 werknemers in landen als de VS, Ierland en Australië deden mee aan het proefprogramma dat zes maanden duurde.

Uit onderzoek van de bevindingen dat op 30 november werd gepubliceerd blijkt dat het baanbrekend pilootprogramma een groot succes blijkt.

Bedrijven beoordeelden hun ervaring met een 9 op 10, en geen enkele keerde terug naar een vijfdaagse week na de proefperiode.

Verder noteerden ze een gemiddelde omzetstijging van maar liefst  38% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar

Uit het onderzoek blijkt dat bedrijven die hun personeel een extra vrije dag per week gaven niet alleen hogere inkomsten behaalden maar dat er ook minder ziekteverzuim was en dat er verder minder ontslagen vielen.

Werknemers voelden zich minder gestrest en opgebrand, en rapporteerden een hogere mate van tevredenheid met het leven. Bevindingen laten ook een significante daling zien in de duur en frequentie van woon-werkverkeer, plus andere positieve milieuresultaten. Geen van de deelnemende organisaties keert terug naar een vijfdaagse werkweek.

Medewerkers beoordeelden het project met een mooie 97% en zei dat ze door wilden gaan op een 4-daagse werkweek. Toen hem werd gevraagd naar de geldelijke waarde van hun extra vrije dag, zei 70% dat hun volgende baan 10 tot 50% meer loon zou moeten bieden om terug te gaan naar een vijfdaags schema, waarbij meer dan een op de tien zei geen hoeveelheid geld kan ervoor zorgen dat ze teruggaan.

Ik ben ontzettend hoopvol voor dergelijke positieve resultaten in België.

Sandra Bonny

Meest Recente Posts

Contact

Hoe kunnen we u helpen?

Met veel plezier beantwoorden wij al jouw vragen. Een afspraak maken? Verkennen wat mogelijk is?

Blog

In de kijker

Nieuwsbrief

Abonneer u op de nieuwsbrief

Schrijf u in op de nieuwsbrief en blijf als eerste op de hoogte van ons laatste nieuws!

NIEUWSBRIEF

Abonneer u op de nieuwsbrief

Bekijk de vorige updates