Opmerkelijke stijging ziektedagen in 2022


Werknemer zit in september 2022 al 5,6 dagen ziek thuis, een dag meer dan anders

Als we kijken naar het kort ziekteverzuim, dan zat de Belgische werknemer tot september 2022 gemiddeld al 5,6 dagen ziek thuis. Ook het percentage werknemers dat al minstens 1 dag ziek is uitgevallen is in 2022 het hoogste van de afgelopen vier jaar. 1 op 8 medewerkers was dit jaar zeker al minstens een dag ziek. De stijging is niet toe te schrijven aan één piek, maar herhaalt zich elke maand.

Reeds in januari van dit jaar werd een grote piek vastgesteld qua kortstondig ziekteverzuim. Ook in de daaropvolgende maanden zijn de ziektecijfers hoger dan in dezelfde maanden voor en na corona gebleven. Het percentage kort ziekteverzuim is traditioneel veel hoger onder arbeiders, opmerkelijk is echter dat dit jaar de stijging veel groter is onder de bedienden. Het gaat over een stijging van maar liefst 21%.

De stijging van kort ziekteverzuim kan wellicht toegeschreven worden omdat het thuiswerk is opnieuw is afgenomen. Mensen met klachten, die voorheen in dat geval thuis bleven doorwerken, zijn hierdoor wellicht vaker echt afwezig van het werk. Daarnaast merken experten op dat er ook een wijziging heeft plaatsgevonden in ons verantwoordelijks gevoel. Sinds Corona hebben we een verhoogde reflex om thuis te blijven als we ons niet lekker voelen. Dat komt uit de vrees anderen te besmetten. Tenslotte wegen de stressvolle tijden ook zwaar door op het mentale welzijn.

We zitten nog maar aan het begin van de herfst en wellicht ook aan het begin van een nieuwe coronapiek. Als we bedenken dat ook het klassieke griepseizoen weer voor veel zieken zal zorgen, dan ziet het er naar uit dat het een pittig najaar kan worden op vlak van afwezigheden door ziekte.

Bron: herfstrapport van hr-dienstenbedrijf Acerta over kortdurend ziekteverzuim, gebaseerd op de werkelijke cijfers van 260.000 werknemers bij meer dan 40.000 privébedrijven

Meest Recente Posts

Contact

Hoe kunnen we u helpen?

Met veel plezier beantwoorden wij al jouw vragen. Een afspraak maken? Verkennen wat mogelijk is?

Blog

In de kijker

Nieuwsbrief

Abonneer u op de nieuwsbrief

Schrijf u in op de nieuwsbrief en blijf als eerste op de hoogte van ons laatste nieuws!

NIEUWSBRIEF

Abonneer u op de nieuwsbrief

Bekijk de vorige updates