Jezelf profileren als introvert persoon op de werkvloer


Het hoeft heus geen belemmering te zijn!

Het kan op een heel NATUURLIJKE manier.

Vandaag de dag zijn bedrijven gericht op extraverte medewerkers en net daarom lopen veel introverte personen vast in hun job.

Ze zijn van natuur uit minder aanwezig en zichtbaar maar wel heel waardevol binnen organisaties.

Net daarom een oproep aan alle introverten: omarm deze kracht.

Jezelf als introvert persoon aanpassen aan het gedrag van extraverten veroorzaakt spanningen, chronische stress en uiteindelijk een burn-out. Dit betekent uiteraard niet dat extraverten hiervan gespaard blijven.

Het is daarom van groot belang om jezelf te zijn en jezelf te kennen.Volgende zaken zijn belangrijk om te gaan toepassen:

1.    Stop jezelf dwingen om uit de comfortzone te stappen

Introverte mensen krijgen vaak te horen dat ze moeten durven om uit hun comfortzone te treden. Maar voor vele introverten is het net beter voor hun prestaties als ze in de comfortzone blijven, als ze zichzelf niet pushen om hier uit te stappen. Iedereen, dus ook elke introvert, heeft van nature uit iets waar hij/ zij in uitblinkt.

Door hier bewust van te zijn, kunnen ze net zorgen dat dit geen moeite kost, hoe makkelijker dat het dan verloopt, hoe meer ze gezien en gehoord worden om wie ze zijn. Het zoeken naar juiste oplossingen zonder de innerlijke criticus te laten spreken, vergroot de zichtbaarheid. Het draait om de balans zoeken tussen comfortabel en oncomfortabel aanvoelen.

2.    Neem jezelf serieus, lach niet alles weg en gebruik niet langer excuses

De maatschappij ziet grotendeels introversie aan als verlegen, gesloten, saai… met pijnlijke opmerkingen tot gevolg. Dit draagt onbewust bij tot onzekerheid, laag zelfbeeld, piekeren, gebrek aan energie, zichzelf wegcijferen… Als introvert ben je zodanig een gedrag gaan kweken dat niet bij je past. Je neemt jezelf vaak niet au serieux, lacht alles weg, doet je  anders voor dan je werkelijk bent, slaat uitnodigingen af, gaat zaken overdenken, verliest al je energie,

Wanneer je spanning voelt bij een bepaalde manier van aanpak dan is dit niet dat wat bij je past. Benut creativiteit, lijst mogelijke oplossingen op, zet je kwaliteiten in en durf jezelf uitdagen om deze nog sterker te benutten…

3.    Deel jouw persoonlijke kijk op de dingen

Als introvert persoon kan het lastig zijn om je mannetje te staan. Anderen die meer aanwezig zijn, makkelijker opkomen voor zichzelf, harder durven roepen… De valkuil waar vele introverten intrappen om zichtbaar te worden in deze maatschappij is vaak spanning.

Denk maar aan een vraag uit onverwachte hoek, een negatieve opmerking, een reactie op jouw mening of besef dat iedereen al iets gezegd heeft behalve jij…

Stress voor vergaderingen, spanning bij gesprekken… het kan zo hoog oplopen dat je volledig blokkeert.

Introverten ervaren zelden moeilijkheden in omgang met anderen daar ligt dus heus niet het probleem.

Ieder mens is uniek op zijn geheel eigen manier, dus ook jij!!!

Introverten hanteren vaak volgende zaken in hun communicatie: inzetten van voorzichtige woorden (sorry maar, misschien, eigenlijk, mag ik, kies jij maar…), gesloten lichaamshouding (armen over mekaar, schouders naar binnen gebogen, ineen gezakte houding, kin op de borstkas…), angst om arrogant te zijn ( gebrek aan zelfvertrouwen op eigen kennis, niet durven uiten van eigen mening…), angst om imperfect te zijn, terughoudendheid

Dit is jouw kracht om te zijn wie je bent!

4.    Richt je op de inhoud om bij te dragen aan gesprekken/ vergaderingen

Het gaat niet over jezelf tegen de borst slaan maar om waarde toevoegen aan een gesprek. Net omdat de mensen niet gekend zijn, net omdat de inhoud ongekend is, net omdat er ook extraverten aanwezig zijn…voelen introverten zich verplicht om ook iets te zeggen echter staat hun denken zo ver nog niet en blokkeren ze. Introverten hebben tijd en ruimte nodig om te wennen aan nieuwe situaties.

Voor introverten geldt hier de regel: focus op de inhoud en niet op de rand zoals er vaak zijn: gedachten, overtuigingen, innerlijke criticus…

5.    Respecteer het moment om naar buiten te treden

Introverten willen het liefst van al hun verhaal helder hebben in hun hoofd, wachten op het juiste moment en de juiste persoon alvorens het te delen. Velen hebben tijd nodig, weg van iedereen, ruimte voor zichzelf, tijd om alles helder te krijgen in hun hoofd. Ze leggen zichzelf net op deze manier een druk op.

Introverten hoeven zichzelf niet te dwingen om een verhaal te delen. Het is net nodig en absoluut helpend om stil te staan over de bijdrage/ de waarde die men wil delen. De focus in een gesprek leggen op deze bijdrage geeft richting aan het gesprek op een rustige vloeiende manier.

Vandaag missen velen het zelfinzicht op hun identiteit (wie zijn ze), op hun kennis en capaciteiten( wat kunnen ze), op hun gedrag en doelen (wat wil ik).

In samenwerking met het gemandateerd loopbaancentrum Diaspoor  begeleid ik voornamelijk introverten in deze zoektocht met mijn diensten als life coach, loopbaanbegeleider, stress & burnout preventie coach, studiekeuzebegeleider en Mind Walk trainer en met inzet van mijn levens- en professionele ervaringen.

Bewandel samen met mij het pad, het pad naar inzichten, het pad met hoogtes en laagtes, samen stappen zetten naar de eindbestemming.

Lieve Coomans


Leven is niet

alleen voldoen

aan de wensen

van de ander,

leven betekent ook

Meest Recente Posts

Contact

Hoe kunnen we u helpen?

Met veel plezier beantwoorden wij al jouw vragen. Een afspraak maken? Verkennen wat mogelijk is?

Blog

In de kijker

Nieuwsbrief

Abonneer u op de nieuwsbrief

Schrijf u in op de nieuwsbrief en blijf als eerste op de hoogte van ons laatste nieuws!

NIEUWSBRIEF

Abonneer u op de nieuwsbrief

Bekijk de vorige updates