De evolutie van het betalingsgedrag en de dreigende faillissementen bij bedrijven is onheilspellend.
Er werd opgemeten dat minder dan 30 procent van de facturen wordt nog op tijd wordt betaald en zelfs 20 procent van de bedrijven betaalt facturen pas na meer dan 90 dagen.
Het moet niet gezegd dat laat betalingsgedrag een sterk voorspellende factor is voor faillissementen.
Bedrijven gaan voornamelijk op de fles door een tekort aan eigen vermogen of een tekort aan liquiditeiten. Hierdoor kunnen ze de facturen niet meer (tijdig) betalen. Vooral kleinere bedrijven zijn hier zeer gevoelig voor. Het is volgens deze cijfers dus duidelijk dat er een storm van faillissementen zit aan te komen.
Hoewel het algemene beeld over de financiële gezondheid van de Belgische bedrijven vrij positief lijkt, is het nodig te benadrukken dat die cijfers gebaseerd zijn op rapporten voor 2020 en 2021. In die periode verleende de overheid echter nog veel steun voor de door de Corona pandemie getroffen bedrijven. Hierdoor waren de faillissement cijfers toen nog vrij laag.
Sinds de crisis rond Oekraïne ontstonden er daarboven veel aanvoerproblemen. Daarnaast helpt de enorme stijging van de energiekosten ook niet voor de gezondheid van de bedrijven. Verder heb je de hoge inflatie en de stijgende lonen. De totaliteit van bovenstaande gebeurtenissen zorgen ervoor dat veel bedrijven het extreem moeilijk krijgen. Men slaagt er ook niet altijd in om de verhoogde kosten door te rekenen naar de klanten.
De sectoren die klassiek als ‘kwetsbaar’ bestempeld worden, bevestigen die minder benijdenswaardige reputatie. In juni alleen werden deze cijfers opgemeten: restaurants 48 vonnissen, snackbars 64, café’s en bars 51, algemene bouwbedrijven 53, gespecialiseerde bouwwerken 31, wegtransport 29.
Er zijn verschillen op te merken tussen de regio's.
Met 2.837 faillissementen in het eerste semester van 2022 is Vlaanderen goed voor 56,90% van het totale aantal in ons land. Voor dezelfde periode waren er in Wallonië 1.119 faillissementen. In Brussel werden er 1.012 faillissementen uitgesproken.
Vlaanderen doet het in vergelijking dus een stuk minder goed dan de andere Gewesten, maar we mogen niet vergeten dat 57% van onze ondernemingen hier gevestigd zijn.
In de provincie Antwerpen werd er alleen in de maand juni een triest record van 262 faillissementen geteld. Dat is ongezien en bevestigt de slechte maand mei, die er ook al 248 telde.
Bron: Trends Bussiness