Open Hiring®een vaste job zonder sollicitatiegesprek


Divergent-UGent heeft samen met haar partners onderzocht of Open Hiring® -een job zonder sollicitatiegesprek of cv- ook werkt op onze arbeidsmarkt. Het principe ontstond in de Verenigde Staten.

De resultaten van het onderzoek blijken positief voor zowel werknemers als voor  werkgevers.

Open Hiring® is een innovatieve rekruteringstechniek die komaf maakt met drempels die lager-opgeleide sollicitanten vaak ervaren bij klassieke selectiemethodes.

Er komen geen cv’s, geen motivatiebrieven, geen tests en geen vragen aan te pas. Wie wil werken, kan gewoon aan de slag. De job is de test en de motivatie van de sollicitant is daarbij doorslaggevend. 

Het principe ontstond in de Verenigde Staten en is afgelopen jaar voor het eerst gelanceerd en onderzocht in Vlaanderen door Divergent-UGent (Onderzoeksgroep Loopbaan- en Personeelspsychologie), Stad Gent, UNIZO Oost-Vlaanderen en service designer Philippe Martens, met de steun van het Europees Sociaal Fonds (ESF).

Hoge motivatie

Een bevraging bij 206 werkgevers vóór opstart van de studie gaf aan dat er bij Vlaamse bedrijven een duidelijk draagvlak was voor Open Hiring® als sollicitatiemethode.

De pilootstudie waarbij een 10-tal sollicitanten aangenomen werd bij Vlaamse ondernemingen en vervolgens opgevolgd en bevraagd werden, toont aan dat de motivatie bij werknemers die aangeworven werden op deze manier bijzonder hoog ligt.  Na een maand tewerkstelling zien we scores van meer dan 83% tevredenheid op vlak van het ervaren van autonomie, het kunnen inzetten van competenties maar ook over de verbondenheid met de werkvloer.

Resultaten tonen dat bij werknemers via Open Hiring® de motivatie voornamelijk vanuit de persoon zelf komt (60% intrinsieke motivatie). 

Is Open Hiring® dan het middel in de strijd tegen arbeidsmarktkrapte? 

De meerderheid van de werkgevers in het pilootproject zou opnieuw kiezen voor Open Hiring® en verkiest deze methode boven een klassieke selectieprocedure. In de huidige context van arbeidsmarktkrapte, biedt Open Hiring® een laagdrempelige manier om werknemers te bereiken en te activeren. Open Hiring® is uitermate geschikt voor jobs waarvoor weinig tot geen voorkennis of opleiding vereist is en/of vaardigheden op de werkvloer zelf opgebouwd kunnen worden.

Klassieke selectieprocedures zullen er natuurlijk blijven, maar voor sommige sollicitanten zijn ze een onnodig of zelfs onterecht struikelblok. 

Info over Open Hiring®, hoe je er als werkgever mee aan de slag gaat en openstaande vacatures vind je op www.openhiring.be

Meest Recente Posts

Contact

Hoe kunnen we u helpen?

Met veel plezier beantwoorden wij al jouw vragen. Een afspraak maken? Verkennen wat mogelijk is?

Blog

In de kijker

Nieuwsbrief

Abonneer u op de nieuwsbrief

Schrijf u in op de nieuwsbrief en blijf als eerste op de hoogte van ons laatste nieuws!

NIEUWSBRIEF

Abonneer u op de nieuwsbrief

Bekijk de vorige updates