Overzicht overheidssteun voor de bedrijven die aanwerven of mensen opleidenDe overheid heeft financiële tegemoetkomingen voor wie medewerkers aanwerft.

We zetten de interessantste tegemoetkomingen voor je op een rij.

Eerste aanwervingen

Heb je een eigen zaak en werf je voor het eerst personeel aan, dan hoef je voor je eerste medewerker geen RSZ te betalen en krijg je RSZ-vermindering voor je 5 volgende medewerkers. 

Jongeren

Werf je een jongere aan zonder concrete werkervaring of diploma, maar met bakken goesting en flexibiliteit? Misschien kom je in aanmerking voor deze tegemoetkomingen:
Doelgroepvermindering voor laaggeschoolde jongeren
Doelgroepvermindering voor leerlingen in alternerende opleiding
Doelgroepvermindering voor leerlingen uit het deeltijds beroepssecundair onderwijs
Doelgroepvermindering voor laaggeschoolde jongeren
Startersloon voor onervaren jongeren
  
58-plussers

Als je voor een 58-plusser kiest, krijg je niet alleen massa's ervaring in ruil maar krijg je misschien ook een RSZ-vermindering.

Doelgroepvermindering voor oudere niet-werkende werkzoekenden (58 plus)   
Doelgroepvermindering voor oudere werknemers (58-plus)


Medewerkers met een gezondheidsprobleem of arbeidsbeperking
Geef je kansen aan een persoon met een arbeidsbeperking of gezondheidsprobleem?
Vlaamse ondersteuningspremie 
Terugbetaling kosten aanpassing werkplek 


Langdurig werkzoekend

Wie al lang werkloos is, heeft het extra moeilijk om een job te vinden. Je krijgt een premie van maximum 4.000 euro als je een kandidaat aanwerft die minstens 2 jaar werkloos was. 

Aanwervingsincentive langdurig werkzoekende 


Horeca
Heb je een eigen horecazaak en werf je vast personeel aan? Dan kan je misschien genieten van een vermindering van je werkgeversbijdragen. 

Doelgroepvermindering vaste werknemer horeca  

Tijdelijke tewerkstelling

Wil je op een voordelige manier extra personeel inzetten tijdens piekmomenten? 
Werk met:
Flexijobs in hoereca of detailhandel
Seizoenarbeiders in land- of tuinbouw
  
Overheidssteun voor wie medewerkers opleidt

Wil je je medewerkers opleiden of bijscholen? Misschien kom je in aanmerking voor financiële tegemoetkomingen van de overheid.

Kmo-portefeuille

Koop je als ondernemer een opleiding of advies aan bij een geregistreerde dienstverlener? Dan krijg je subsidies waarmee je de dienstverlener kan betalen.

Terugbetaling Vlaams opleidingsverlof

Werknemers in de privé die op eigen initiatief een opleiding volgen, hebben onder bepaalde voorwaarden recht op Vlaams opleidingsverlof. Dit betekent dat ze afwezig mogen zijn op het werk om een opleiding te volgen, terwijl hun loon wordt doorbetaald.

Vlaams opleidingsverlof is een recht: je mag het niet weigeren en je mag je medewerker niet ontslaan omdat hij opleidingsverlof neemt.

Sinds 2021 (schooljaar 2021-2022) kan je als werkgever ook zelf opleidingen voorstellen aan je werknemers. Het initiatief hoeft dus niet enkel van je werknemers te komen. Zo geef je hen zelf een duwtje in de rug richting een opleiding, zonder dit te verplichten. Dit wordt ook wel 'gemeenschappelijk initiatiefrecht' genoemd.

Heeft je medewerker recht op Vlaams opleidingsverlof? Dan kan je een vast bedrag van 21,30 euro per uur terugbetaald krijgen. Je moet hiervoor een aanvraag doen bij het departement Werk en Sociale Economie.

Steun als je een jongere opleidt op de werkvloer

Leid je leerlingen, stagiairs of andere jongeren op de werkvloer op? Misschien kom je in aanmerking voor een mentorkorting of de doelgroepvermindering voor leerlingen in een alternerende opleiding of uit het deeltijds beroepssecundair onderwijs.

Bekijk op vlaanderen.be alle ondersteuningsmaatregelen voor werkgevers die jongeren opleiden.

Gratis opleiding voor tijdelijk werklozen

Zijn je medewerkers tijdelijk werkloos? Dan kunnen ze gratis opleidingen volgen in een VDAB-opleidingscentrum op voorwaarde dat ze zich inschrijven bij VDAB als tijdelijk werkloze.

Sectorpremies

Er bestaan ook heel wat sectorpremies voor wie medewerkers opleidt. Wil je weten voor welke premies je in aanmerking komt? Neem contact op met jouw sectorfonds. Bronnen: VDAB, RVA 

Meest Recente Posts

Contact

Hoe kunnen we u helpen?

Met veel plezier beantwoorden wij al jouw vragen. Een afspraak maken? Verkennen wat mogelijk is?

Blog

In de kijker

Nieuwsbrief

Abonneer u op de nieuwsbrief

Schrijf u in op de nieuwsbrief en blijf als eerste op de hoogte van ons laatste nieuws!

NIEUWSBRIEF

Abonneer u op de nieuwsbrief

Bekijk de vorige updates