1 mei Internationale Dag van de ArbeidDe 1 mei-viering, bij ons bekend als de Dag van de arbeid vond zijn ontstaan bij de arbeidersbeweging. Aan de grondslag lag de eis voor een achturige werkweek. Reeds in de 15 de eeuw werd deze eis al veelvuldig onder de Engelse ambachtslieden gehoord.
Bij het eerste congres van de Socialistische Arbeiders-Internationale in 1889 (dat een een internationale organisatie was voor socialistische politieke partijen en vakbonden) werd besloten om op 1 mei 1890 een internationale strijddag voor de achturige werkdag te organiseren.

Aldus werd op 1 mei 1890 werd de eerste internationale Dag van de Arbeid gevierd met grote demonstraties voor de achturige werkdag. Deze acties gingen door in vele landen waaronder in ons eigen België maar ook in Nederland, Frankrijk, Oostenrijk, Hongarije, Italië, Spanje, Denemarken, Noorwegen en de Verenigde Staten. De Britten organiseerden op de eerste zondag van mei een grote bijeenkomst.

In sommige Italiaanse, Spaanse en Franse steden kwam het tot gevechten tegen de politie.

Alleen in de Verenigde Staten had de staking direct succes. Daar verkregen de timmerlieden in sommige deelstaten de achturige werkdag.

Op het congres van de Tweede Internationale van 1891 werd besloten om van de Dag van de Arbeid een jaarlijkse traditie te maken.

Volgens het congres waren er drie hoofddoelen:

Strijd voor de achturige werkdag
Pleiten voor andere arbeidsrechten
Het behoud van vrede

Tot op heden wordt de Dag van de Arbeid nog steeds in veel landen gevierd en is het bovendien een officiële feestdag.

Wij wensen jullie bij deze allen een zeer fijne feestdag toe.


Bron: Wikipedia 

Meest Recente Posts

Contact

Hoe kunnen we u helpen?

Met veel plezier beantwoorden wij al jouw vragen. Een afspraak maken? Verkennen wat mogelijk is?

Blog

In de kijker

Nieuwsbrief

Abonneer u op de nieuwsbrief

Schrijf u in op de nieuwsbrief en blijf als eerste op de hoogte van ons laatste nieuws!

NIEUWSBRIEF

Abonneer u op de nieuwsbrief

Bekijk de vorige updates