Op de Facebook-pagina van GRIP, de mensenrechtenorganisatie voor personen met een handicap, verscheen op Wereld Downsyndroom Dag (21 maart) vorig jaar deze vraag: wordt het niet eens tijd dat Vlaamse werkgevers personen met het syndroom van Down tewerkstellen?
An Leenders, directeur van de vzw Creatief Schrijven antwoorde toen dat ze bij Creatief schrijven een werknemer met down in dienst hadden. Toen ze hoorde dat dat een primeur in Vlaanderen was, viel ze van haar stoel.
Waarom hebben we dan de indruk dat sommige personen met het syndroom van Down wel werken? Wel, het zit hem in het feit dat het ze vaak werken maar dat het dan om niet-betaalde banen gaat.
Leerproces
In onze buurlanden werken mensen met het downsyndroom al langer op de reguliere arbeidsmarkt. In België zijn er nog enkele drempels te overwinnen. De diploma's ontbreken vaak en voor mensen met een beperking ligt het soms gevoelig te uiten waar ze zich gemakkelijk bij voelen en waar ze goed in zijn. Ze moeten als elke andere werknemer immers ook weten waar ze goed in zijn en wat ze graag willen doen voor er tot een duurzame match kan worden overgegaan.
Vele personen met het down syndroom willen heel graag werken en hebben ook heel wat talent te bieden.
Laten we daarom de positieve zaken onderzoeken in plaats van te kijken naar eventuele beperkingen. Het is belangrijk door de vooroordelen te kijken en kansen te creëren en te geven.
Op dus naar meer integratie!