Let's empower our future generations!
Je zal maar een startende of  jonge werknemer zijn anno 2022. Nooit was de keuzemogelijkheid zo groot, de complexiteit van de arbeidsmarkt zo hoog en onzekerheid naar de toekomst zo extreem.  En daar sta je dan met je welverdiende diploma. Hoe maak je nu de vertaling naar de arbeidsmarkt?

Hoe weet je als starter wat je precies wil, waar je dat kan vinden en welke stappen je zelf kan ondernemen om een geknipte job te vinden? Vaak is het een lange zoektocht vaak vol teleurstellingen en onnodige demotivatie.  

En dan hebben we het nog niet over het aanbod aan jobs voor jongeren. Ondanks het aantrekken van de arbeidsmarkt en de vele vacatures noteerde een studie van Acerta eind 2021 immers dat er over alle beroepssectoren heen er een daling is van het aantal jongeren (-25 jaar) dat een contract van onbepaalde duur krijgt tegenover 2019. Deze daling is niet miniem want het gaat om maar liefst 26,4 %.

Ondertussen weten we dat de instroom van werknemers die ouder zijn dan 25 jaar in stijgende lijn gaat en opnieuw hoger ligt dan in 2020. Bij de 26 tot 55 jarigen tekenen we een stijging op van 3,1 % en zelfs 9,4 % bij de 50 plussers. De totale instroom van jongeren onder de 25 strandde in 2021 op een eindresultaat van - 4,7% in verhouding met 2020.

Wat concreet wil zeggen dat de jongeren de enige leeftijdscategorie zijn waar de aanwervingen sinds Corona niet groeit.

In bepaalde uitzonderlijke sectoren was er wel een stijging zichtbaar. Enkele voorbeelden daarvan zijn de horeca, de voeding, logistiek en transport en pharma. Deze sectoren kreunen door de leegloop ten gevolge van Corona dan ook onder een enorm tekort aan werkkrachten en zijn maar al te blij dat ze jongeren kunnen aantrekken.

Conclusie is:  jonge werknemers voelen de impact van de Coronacrisis het sterkste.

Laten we hier even langer bij stilstaan. Onze startende werknemers vertegenwoordigen de toekomst, we hebben ze dus ontzettend hard nodig en daar zijn alle actoren het gelukkig over eens. Jongere werknemers hebben echter nog weinig financiële middelen kunnen opbouwen en hebben daarbovenop ook nog niet altijd de nodige levenservaringen opgedaan waaruit ze kunnen putten om adequate professionele beslissingen te kunnen nemen. Bedrijven zoeken ook werknemers die weten waarom ze bij hen komen aankloppen en ze hopen op een duurzame arbeidsrelatie als ze met een nieuwe werknemer in zee gaan. Hoe beter een starter is voorbereid hoe meer hij bedrijven dus te beiden heeft. 

Op het ogenblik kunnen deze jongeren helaas niet terecht voor een gesubsidieerd traject loopbaanbegeleiding. Sinds 2020 moet men immers maar liefst 7 jaar werkervaring achter de kiezen hebben om recht te hebben op de Loopbaancheque van VDAB. Resultaat de jongeren moeten de begeleiding zelf bekostigen indien ze daar nood aan hebben. En geloof ons, de nood is hoog, dat merken we enorm in onze dagelijkse werking.

Als organisatie pleiten we daarom zeer hard voor ondersteunende maatregelen voor de begeleiding van startende werknemers. Het lijkt ons sowieso nuttig om vroeg in de loopbaan aan de slag te gaan met antwoorden te vinden op loopbaanvragen en jouw wensen goed te kennen. 

Dergelijke proactieve aanpak resulteert zeker ook in een efficiënte besteding van (staats)middelen in plaats van curatief te moeten werken. Wij willen de jongeren empoweren, hen Zin geven om aan de slag te gaan en hen de tools aanreiken die hen op weg kunnen helpen om hun weg uit te stippelen. Het voelt ook veilig om een neutraal klankbord te hebben om over bepaalde onderwerpen te kunnen ventileren. 

We dagen dus iedereen uit! Wie neemt het op voor deze groep? Wie komt met oplossingen? 

Omdat we altijd graag eindigen met een positief verhaal, moet het gezegd dat er in sommige sectoren ook wel positieve evoluties plaatsgrijpen. Zowel in de voedingssector, logistieke sector, horeca werd er een aanzienlijke groei van het startersloon opgetekend. In de horeca zien we de grootste stijging. De sector noteerde een stijging van maar liefst 22,2 % tegenover 2019.

Let's empower our future generations! 


Meest Recente Posts

Contact

Hoe kunnen we u helpen?

Met veel plezier beantwoorden wij al jouw vragen. Een afspraak maken? Verkennen wat mogelijk is?

Blog

In de kijker

Nieuwsbrief

Abonneer u op de nieuwsbrief

Schrijf u in op de nieuwsbrief en blijf als eerste op de hoogte van ons laatste nieuws!

NIEUWSBRIEF

Abonneer u op de nieuwsbrief

Bekijk de vorige updates