Help! De recruiter is een robot - door Ann Kennis loopbaanbegeleider

 


De volgende keer dat je een sollicitatiegesprek voert, kan het zijn dat een robot de vragen stelt. Want meer en meer bedrijven gebruiken chatbots en video-interviews met artificiële intelligentie (AI) om kandidaten te onderzoeken, meldt Axios.

Voorstanders zeggen dat deze robots de kandidatenpool kunnen uitbreiden en geen vooroordelen hebben zoals menselijke recruiters onvermijdelijk wel hebben.

Maar sollicitanten die hebben deelgenomen aan video-interviews met AI zeggen dat het proces heel onnatuurlijk aanvoelt en dat ze robotische antwoorden gaven aan hun robotische recruiters.

Indien deze robots correct ontworpen zijn, kunnen interviews op basis van AI helpen in een vroeg stadium van het selectieproces. Maar niets kan een echte menselijke connectie vervangen.

Een gesprek met een kandidaat kan je veel vertellen over hun persoonlijkheid en ambitie, iets wat je moeilijk met een test of software kan onthullen.

Dit kan heel nadelig zijn voor kandidaten die een carrière switch willen doen. Ze krijgen dan niet de kans om hun hiaten uit te leggen, hun nuttige vaardigheden te benadrukken of een persoonlijk verband te leggen, omdat AI die vaardigheden niet correct kan herkennen.

Wat zou jij ervan vinden als je eerste sollicitatiegesprek met een robot wordt gevoerd?

Ga jij binnenkort solliciteren?


Ben jij op zoek naar een nieuwe job? Kan je wel een steuntje in de rug gebruiken? Start dan met loopbaanbegeleiding. Onder begeleiding van een loopbaancoach ga je zelf op zoek naar de definitie van jouw competenties, prioriteiten, doelen, normen en waarden.

Contact opnemen met Diaspoor


Meest Recente Posts

Contact

Hoe kunnen we u helpen?

Met veel plezier beantwoorden wij al jouw vragen. Een afspraak maken? Verkennen wat mogelijk is?

Blog

In de kijker

Nieuwsbrief

Abonneer u op de nieuwsbrief

Schrijf u in op de nieuwsbrief en blijf als eerste op de hoogte van ons laatste nieuws!

NIEUWSBRIEF

Abonneer u op de nieuwsbrief

Bekijk de vorige updates