Don't take the wrong road


Meer en meer mensen zijn ‘zichzelf kwijt’. De man met de goede job in de financiële sector, die steeds sterker aanvoelt dat hij daar geen ‘rots in de branding’ is en daar eigenlijk niet thuishoort. De jonge vrouw die angstig wordt als om haar mening wordt gevraagd in een vergadering, want wat is het goede antwoord en wat zullen de meer ervaren collega’s daarvan denken?

Doen alsof we iets fan-tas-tisch vinden, terwijl het eigenlijk echt niet zo is, of proberen om ‘erbij te horen’, terwijl het eigenlijk niet past, kost allemaal veel energie.

Waarom is het allemaal zo moeilijk.

Heel dikwijls willen we er gewoon ‘bijhoren’.  We hebben de neiging om ons aan te passen aan onze omgeving, en dat gaat meestal heel subtiel. Kwestie van niet op te vallen, of niet raar aangekeken te worden.

Te vaak compromissen zoeken tussen de eigen emoties en de band met anderen leidt tot pleasen. De ja-zegger om conflicten te vermijden.

De maatschappij maakt het ons ook moeilijk. Verwachtingen van de maatschappij en media over wat ‘goed’ en ‘succesvol’ is.  Regeltjes volgen, een relatie, een mooi huis, een dure auto,  veel vrienden, de beste zijn...  En wat ‘juiste’ gevoelens zijn : opgewekt zijn, niet klagen, je niet slecht of ongelukkig voelen. Zo leven veel mensen hun leven volgens ‘hoe het zou moeten zijn’.  

Alles brengt maar kort geluk, want daar komt weer een nieuwe uitdaging.  De streber, ze leven een leugen en dit leidt tot faalangst en neerslachtigheid.

Het is nooit perfect genoeg. Altijd is er nog wel iets dat kan verbeterd worden. Alles moet geordend zijn, er kan nooit structuur genoeg zijn. De perfectionist die nooit flexibel kan zijn en geen aandacht kan geven aan afwijkende stijlen van anderen.

Stabiliteit en zelfvertrouwen : hoe bouw je dat op?

Jezelf zijn is de belangrijkste voorwaarde voor een gelukkig leven.

Weet wie je bent. Om jezelf te kunnen zijn, moet je jezelf kennen. Je moet je bewust zijn van je sterke en zwakke kanten, emoties, verlangens en gedachten.

Kijk eerlijk naar jezelf en leer waar je jezelf saboteert. Objectief kijken naar alle informatie die je over jezelf hebt, zonder die te verdraaien, negeren of te overdrijven. Bijvoorbeeld door kritiek serieus te nemen  in plaats van in de verdediging te schieten, of door de pijn van afwijzing onder ogen te zien in plaats van te negeren en weg te duwen. Met meer inzicht kan je van een tegenslag een opportuniteit maken.

Geef je waarden, behoeften en voorkeuren een plek in je leven en straal ze uit. Toon jezelf zoals je bent. Ook als je anders bent dan anderen.

Wil jij je balans opmaken? Dat kan met loopbaanbegeleiding. Boek een gratis kennismakingsgesprek.

Voor meer informatie, stuur een bericht of email naar Nicole@diaspoor.be

Diaspoor is een erkend loopbaancenter bij VDAB

Heb je geen recht op loopbaanbegeleiding? Laat het even weten, er zijn andere oplossingen.

Boek een gratis kennismakingsgesprek

https://diaspoor.be/contact-loopbaanbegeleiding/

Meest Recente Posts

Contact

Hoe kunnen we u helpen?

Met veel plezier beantwoorden wij al jouw vragen. Een afspraak maken? Verkennen wat mogelijk is?

Blog

In de kijker

Nieuwsbrief

Abonneer u op de nieuwsbrief

Schrijf u in op de nieuwsbrief en blijf als eerste op de hoogte van ons laatste nieuws!

NIEUWSBRIEF

Abonneer u op de nieuwsbrief

Bekijk de vorige updates