Je hebt ook de keuze om te STOPPEN als je niet gelukkig bent, maar niemand beweert dat het simpel is.


Altijd klaarstaan voor anderen, een verkeerde relatie, angst voor de maandag, stress op het werk, ... Iedereen heeft wel iets dat dwars zit. Misschien ben je daar beter vanaf. Maar ergens mee stoppen, vraagt soms ook veel moed.

Ons leven lang krijgen we bolwassingen over hoe belangrijk het is doelen te halen. Dat diploma, die promotie, die droom job... In onze maatschappij wordt het opgeven van een doel, bekeken als falen, een verlies. Doorzetten, dan ben je een winnaar.

Onze hersenen zijn ingesteld op doorgaan, volhouden, niet opgeven. Op tijd stoppen is de kunst.

Hoeveel mensen blijven doorgaan in hun huidige job, hoeveel moeite kost het om los te laten en drastisch te veranderen, ook al brengt het veel stress, leed, ongenoegen. Uit angst om te falen gaan we veel langer door dan goed voor ons is.

De verkeerde afslag genomen.

Soms lopen mensen jaren rond met het gevoel dat ze in het verkeerde beroep terechtkwamen, dat ze het verkeerde leven aan het leiden waren. Vaak komt er dan een moment waarop ze weten dat ze niet verder willen of kunnen. In dat verkeerde leven kan je niet helder nadenken over wat je echt wil en welke kant je op wil. Pas na deze reflectie ontstaat het moment om na te denken over wat ze echt willen van het leven. Er ontstaat ruimte om overwegingen te maken, om te bezinnen en de juiste keuze te maken.

Uiteraard zal je ’s morgens niet wakker worden met de gedachte : ‘ik zou liever hondentrimmer zijn dan secretaresse’. Het besef dat er ergens iets niet klopt, is het begin van de zoektocht. En zekerheden loslaten, wordt dan de grootste opgave.

Wishfull thinking : waarom kunnen we zo moeilijk loslaten?

Er is al zoveel tijd geïnvesteerd, er is al zoveel geld geïnvesteerd (de studies, bijvoorbeeld), opgeven in het zicht van de finish valt zwaar, vaak zijn we onterecht optimistisch over de toekomst. We zijn zo ingesteld op doorgaan, volhouden en doelen bereiken, dat we nauwelijks beseffen dat we ook kunnen besluiten om ermee te stoppen en een andere weg te kiezen. We denken teveel: ik ben er bijna, het gaat snel beteren, het doel is in zicht...

Stoppen doe je door je oude doelen volledig los te laten en voor jezelf nieuwe doelen in te stellen. Echt stoppen, niet halfslachtig hetzelfde doel met minder inspanning gaan volgen. Nee, een andere weg inslaan en niet meer achteromkijken. Goal disengagement : jezelf losmaken van het doel dat je voor ogen had en een vergelijkbaar of een heel ander doel kiezen. Mensen die hierin slagen, zijn over het algemeen veel gelukkiger, zo blijkt.






Bron : Psychologie magazine//Lichter leven, Manon Sikkel. Gebaseerd op A. Bernstein e.a. ‘Weten wanneer je moet stoppen’, Business Contact, 2014.

Meest Recente Posts

Contact

Hoe kunnen we u helpen?

Met veel plezier beantwoorden wij al jouw vragen. Een afspraak maken? Verkennen wat mogelijk is?

Blog

In de kijker

Nieuwsbrief

Abonneer u op de nieuwsbrief

Schrijf u in op de nieuwsbrief en blijf als eerste op de hoogte van ons laatste nieuws!

NIEUWSBRIEF

Abonneer u op de nieuwsbrief

Bekijk de vorige updates