Loopbaanbegeleider Darinka over haar burn-out


Een burn-out overvalt je plots, of toch niet? Mijn verhaal…

Hallo, ik ben Darinka De Vriese en zowel loopbaanbegeleider als stress & burn-out coach via Diaspoor Werk Met Zin. 6 jaar geleden kampte ik met een burn-out, graag deel ik mijn verhaal met jou. Herken je jezelf in dit verhaal, neem dan zeker contact op met een hulpverlener. Dit kan een huisarts, psycholoog maar evengoed een stress & burn-out coach zijn zoals ik. Maar laat je helpen!
Laten we eerst nog een beetje verder terug gaan in de tijd…

9 jaar geleden werd ik mama van een dochter, maar toch bleef ik mijn passie om een carrière te hebben houden. Tijdens mijn bevallingsrust solliciteerde ik voor een andere functie, waar ik ook mocht starten.

Al snel gaf ik mij volledig voor deze functie, en dat in combinatie met een kleine baby in huis. Mijn diensthoofd werd mettertijd ontslagen, waardoor ik nog extra taken op mij heb genomen. Al gauw deed ik 2 jobs, er kwam wel een nieuw diensthoofd wat de taken iets verlichtte maar niet voldoende. Want heel wat taken die bij het oorspronkelijke diensthoofd zaten, werden nadien gedelegeerd naar mij.

Apetrots was ik, want ik had bewezen dat ik (ondanks het gebrek aan de nodige diploma’s) die functie wel aankon. Zo heb ik ongeveer 3 jaar doorgeworsteld, een baby in huis in combinatie met alles geven voor de job. Gezien het takenpakket te groot was, werd besloten om nog een collega aan te nemen waaraan ik taken kon door delegeren. Zo gebeurde dit ook, deze collega werd door mij opgeleid en plots ging voor mij het licht uit.

’s Avonds ging ik slapen, en ’s morgens geraakte ik mijn bed niet uit en had ik een enorme druk op mijn borstkas. Ik was helemaal uitgeput… Niet praktisch als je een kind van 3 jaar in huis hebt, een man die eveneens fulltime werkte, enzovoort. Ik dacht dat ik ziek was, heel wat dokters heb ik bezocht en onderzoeken laten uitvoeren. Maar telkens bleek er niets mis met mijn lichaam, en toen kwam het verdict burn-out. Voor mij kwam deze “ziekte” heel plots, ik had dit echt niet zien aankomen. Mijn omgeving daarentegen had dit van ver zien aankomen, maar toen wou ik niet luisteren. Vandaar ook de tittel van deze uiteenzetting… een burn-out overvalt je plots, of toch niet? Naar mijn gevoel wel, omdat ik leefde in die rollercoaster van stress, maar voor mijn omgeving was dit gevoel anders en die hadden dit wel zien aankomen. Mijn raad voor jou, luister naar je omgeving als ze je confronteren met waarschuwingen die zij waarnemen.

Een burn-out wil zeggen dat je energievoorraad op is, ook je reservevoorraad, en je deze dus moet aanvullen. En deze vul je nu niet aan op enkele dagen tijd, dit vraagt tijd. En je kan niet anders dan die tijd uitzitten om je lichaam en geest rust te gunnen.

Je voelt zelf aan wanneer die tijd voorbij is, en dan kan je terug kleine stapjes vooruit zetten. Eventueel terug deeltijds werken, en zo opbouwen naar voltijds. Want je wilt niet dat die (kleine) energievoorraad die terug is opgestapeld direct terug verdwijnt.

Want dat gebeurt effectief, uit mijn ervaring kan ik melden dat je nooit meer de oude wordt. En dit klinkt negatiever dan bedoeld, maar het is wel de waarheid. Ja je voelt je terug fit, terug vrolijk, je kan de hele wereld terug aan. Maar neen, een kleine tegenslag kan aanvoelen alsof die burn-out terug is. Dat is niet het geval, en je weet nu ook beter dat je moet luisteren naar die signalen. Ik voel zelf aan, dat ik tegen mijn limiet aan zit, als ik terug die druk op mijn borstkas ervaar. En dan weet ik, dat het tijd is om het terug wat rustiger aan te doen.

Mijn ervaring bracht me wel op het pad waar ik me nu bevind, namelijk loopbaanbegeleider en stress en burn-out coach. Ik wou meer weten over wat dit met mijn lichaam heeft gedaan, wat de gevolgen zijn zodat ik me beter kan wapenen in de toekomst. Deze informatie kan ik je meegeven in sessies, en

we kunnen samen naar manieren zoeken waarmee jij u kan wapenen voor de toekomst. Waarmee je uzelf beter leert kennen, jouw energiegevers leert kennen en leert gebruiken.

Of heb jij gewoon iemand nodig, die een luisterend oor kan bieden? Ook dat kan ik voor jou betekenen.

Maar vooral… grijp op tijd in zodat je er niet door overvallen wordt zoals ik. Als je dat al onthoudt uit deze tekst, dan ben ik zeer tevreden en heb ik bereikt wat ik wou.

Lieve groeten,

Darinka


https://diaspoor.be/over-diaspoor/loopbaancoach-darinka-de-vriese

Meest Recente Posts

Contact

Hoe kunnen we u helpen?

Met veel plezier beantwoorden wij al jouw vragen. Een afspraak maken? Verkennen wat mogelijk is?

Blog

In de kijker

Nieuwsbrief

Abonneer u op de nieuwsbrief

Schrijf u in op de nieuwsbrief en blijf als eerste op de hoogte van ons laatste nieuws!

NIEUWSBRIEF

Abonneer u op de nieuwsbrief

Bekijk de vorige updates