Weet jij waarvoor je loopbaanbegeleiding kan inzetten?Loopbaanbegeleiding, weer met plezier naar het werk 

Ik zei het verleden week nog eens tegen één van mijn beste vriendinnen: ‘je moet geen loopbaanbegeleiding volgen als je je job beu bent.’ ‘Hoe niet?’ was haar reactie. ‘Maar neen, loopbaanbegeleiding maakt van iedereen een betere werknemer en/ of professional. Het is dan ook een gemiste kans om geen loopbaanbegeleiding te volgen.’ ‘Dat weet de buitenwereld wel niet’ zei ze. ‘Dat moet je dan toch nog maar eens vertellen’.

Jammer genoeg kiezen we inderdaad pas voor loopbaanbegeleiding wanneer we denken dat we professioneel misschien iets anders willen doen. En we niet goed weten welke richting we dan wel willen uitgaan. Nochtans is elke professional gebaat bij loopbaanbegeleiding gezien het traject van elke professional een betere en bijgevolg gelukkigere werknemer of ondernemer maakt. De begeleiding kan immers aangewend worden voor meerdere en uiteenlopende aspecten van werk.


Meer dan 10 redenen voor loopbaanbegeleiding

Het kost jezelf niks of zeer weinig voor een persoonlijke begeleiding op maat

Ben je in België meer dan 7 jaren tewerkgesteld, in loondienst of als zelfstandige, dan heb je recht op loopbaancheques van de VDAB. Zelf betaal je maar 40€ of 80€ voor 4 of 7 uren begeleiding. Informeer je ook bij je gemeente: sommige steden betalen je traject wanneer je door corona technisch werkloos was. Heb je geen recht op loopbaancheques of een anderen tussenkomst ook dan hebben wij bij DIASPOOR een betaalbare alternatieven.

Stress

Als je kampt met een hoge werkdruk waardoor je veel stress ervaart dan kan je met een loopbaancoach bekijken hoe je daarmee kan omgaan en zo een nakende burn-out vermijden.

Work-lifebalance

Met loopbaanbegeleiding kan je ook toewerken naar een betere work-lifebalance. Je staat misschien voor de uitdaging om je veeleisende job te combineren met kinderen of met andere engagementen die je opneemt in je privéleven of het vele thuiswerken met covid-19 begint je op te breken.

Stress op het werk door persoonlijke problemen

Zaken die in je privéleven spelen kunnen je net zo goed tackelen op de werkvloer. Het kan stressvol zijn om dat met je werk te combineren. Soms is het ook moeilijk om daarover op het werk passend te (kunnen) communiceren. Samen met een loopbaancoach kan je manieren vinden om toch weer met plezier te gaan werken.

Samenwerking en zelfkennis

Samenwerken met collega’s en leidinggevenden kan moeilijk verlopen. Dat doet de sfeer op de werkvloer geen goed en je welzijn schiet erbij in. Toch kan je zelf vaak meer doen dan je denkt om je weer tevreden te voelen. Mensen hebben kwaliteiten, valkuilen en gevoeligheden. Hoe je daarmee om kan gaan, ook met de gevoeligheden bij jezelf, kan je leren via loopbaanbegeleiding. 

Leiding geven 

Ook als leidinggevende kom je uitdagingen tegen. Hoe ga je om met dit leiderschap, hoe kijk je naar een promotiekans, hoe verwerk je eventueel een degradatie? Waar liggen je mogelijkheden? Het zijn aangelegenheden waarbij het kan helpen als een loopbaancoach met je meekijkt. Wie ben ik? Wat kan ik?

Wat zijn mijn kwaliteiten, valkuilen en waar hoor ik thuis

Tijdens een jarenlange loopbaan is het goed om af en toe eens opnieuw stil te staan bij je kwaliteiten als werkende mens en hoe je deze meer kan of wil inzetten. Wanneer je daar meer zicht op hebt kom je dichter bij voldoening gevend werk. Het helpt je groeien op loopbaanvlak. Samen met een loopbaancoach kan je dat onderzoeken. Juiste context Iedereen heeft unieke talenten maar om deze te ontwikkelen en zodoende verder te groeien als persoon is het nodig te werken en/of te leven in de juiste context. Als jij tewerkgesteld bent in een omgeving waarin jou talent niet nodig is en/of niet herkend en erkend wordt dan blijft jouw potentieel onbenut. We brengen in kaart in welke omgeving jij op je best kan functioneren. 

Perfectionisme 

Bij perfectionisme denken we vaak aan het perfect opgeruimde huis, taken tot in het detail afgewerkt, overal de puntjes op de ‘i’, … Maar het gaat veel verder dan dat. Merk jij dat je veel ja zegt, zelf weinig hulp vraagt en het liever zelf oplost, je het moeilijk vindt om feedback te geven en/ of te ontvangen, je conflicten vermijdt en controle tracht te behouden door lijstjes te maken dan is het mogelijk dat je meer perfectionistisch bent dan je in eerste instantie denkt. Samen brengen we jouw gedrag in kaart zodat we kunnen komen tot verandering.

Ik denk dat ik meer kan

Voel je je mis begrepen op het werk, heb je het gevoel vaak meerdere stappen voor te staan, ervaar je moeilijkheden om duidelijk en constructief te blijven communiceren, voel je je wel eens alleen, heb je het gevoel dat je principiëler en consequenter bent dan anderen, geraak je gemakkelijk overprikkeld, heb je zoveel interesses en plannen zodat je niet tot uitwerking en/ of afwerking komt, …. dan bestaat de kans dat je hoogbegaafd of hooggetalenteerd bent. In begeleiding bekijken we wat jij nodig hebt om je potentieel tot ontwikkeling te brengen.

Zingeving

(Geen) ouderschap en werk Kinderen proberen krijgen, een zwangerschap, ouderschap of net geen ouderschap, gewenst of ongewenst, … al deze zaken kunnen impact hebben op zingeving en op onze verhouding met werk. Het niet hebben van kinderen kan zingeving tot een grotere uitdaging maken. Hebben we wel kinderen dan is het vaak zoeken naar een nieuw evenwicht. Ook bij deze kwesties is een traject loopbaanbegeleiding mogelijk.

Waarvoor doe ik het?

Af en toe kan je ook je motieven voor je werk her-evalueren. Welke waarden vind ik belangrijk in mijn werk? Wat zijn mijn drijfveren? Wat interesseert mij eigenlijk op vlak van werk? Waar liggen de mogelijkheden?

Arbeidsmarktverkenning of interesse in ondernemerschap? 

Eens je zicht hebt op jouw gewenste job invulling, wil je misschien toch de arbeidsmarkt verkennen op zoek naar nieuwe mogelijkheden. Of je hebt plannen als ondernemer. Ook bij die fase kan je tips en advies aanwenden van je loopbaancoach.

Wens je graag jouw loopbaanvraag samen te bekijken? Al onze ervaren coaches en loopbaanbegeleiders vind je op Team Loopbaanbegeleiding DIASPOOR Of je neemt rechtstreeks contact op het loopbaancentrum: info@diaspoor.be 0476 88 05 37 (Sandra Bonny)

Meest Recente Posts

Contact

Hoe kunnen we u helpen?

Met veel plezier beantwoorden wij al jouw vragen. Een afspraak maken? Verkennen wat mogelijk is?

Blog

In de kijker

Nieuwsbrief

Abonneer u op de nieuwsbrief

Schrijf u in op de nieuwsbrief en blijf als eerste op de hoogte van ons laatste nieuws!

NIEUWSBRIEF

Abonneer u op de nieuwsbrief

Bekijk de vorige updates