Wie vertrekt vrijwillig op de job?We melden eerder dat het aantal vrijwillige vertrekkers aan het stijgen is (Blog maandag)
Ook Pärtena Profesional voerde een studie uit naar de mobiliteit van werknemers op de Belgische arbeidsmarkt in de periode 2019-2021. 

We melden eerder dat het aantal vrijwillige vertrekkers aan het stijgen is (Blog over het herstel van de arbeidsmarkt)

Maar wie zijn nu die vrijwillige vertrekkers? 

Uit de studie1 blijkt dat het vooral jongeren (20-29 jaar) en academici vrijwillig ontslag nemen. Hoe hoger het diploma, hoe meer kans dat de werknemer vrijwillig ontslag neemt. Bedienden neigen ook sneller ontslag te nemen dan arbeiders.

Het is niet vreemd te concluderen dat er tijdens Corona minder werknemers zelf ontslag namen. Ze zaten in een freeze en stelden de beslissing uit. Dat is een trend die we vaak terugzien in tijden van crisis.

De cijfers voor 2021 tonen een duidelijke opleving van de arbeidsmarkt. De laatste indicatoren vertonen een stijgende lijn. De komst van nieuwe hoop zorgt ervoor dat er meer werknemers hun vertrek nu wel doorzetten.

In de studie was er geen opmerkelijk verschil tussen de genders op het vlak van vrijwillig vertrek tijdens de crisis. In 2019 hadden iets meer vrouwen ontslag genomen dan mannen, in 2020 waren het iets meer mannen dan vrouwen.

Anciënniteit is zeker ook een bepalende factor. De kans dat de werknemer zijn job verlaat is het grootst tijdens de eerste 4 jaar van de tewerkstelling (9,67 %). Na vijf dienstjaren volgt er een opmerkelijke daling (3,68 %).

Dit toont nog maar eens aan hoe belangrijk het rekruteringsproces is en onderstreept mijn visie dat de coaching en opvolging in de eerste jaren van de arbeidsrelatie noodzakelijk zijn. 

Bij Diaspoor ontwikkelden we een zeer bijzonder traject. We begeleiden ondernemers en werknemers van A tot Z in het volledige traject van (pre) aanwerving tot een duurzame arbeidsrelatie.  

Contacteer ons gerust voor meer informatie hierover.  info@diaspoor.be of 0476 88 05 37


De gegevens van 195.000 werknemers werden geanalyseerd, en de studie focuste zich vooral op vrijwillig vertrek.Meest Recente Posts

Contact

Hoe kunnen we u helpen?

Met veel plezier beantwoorden wij al jouw vragen. Een afspraak maken? Verkennen wat mogelijk is?

Blog

In de kijker

Nieuwsbrief

Abonneer u op de nieuwsbrief

Schrijf u in op de nieuwsbrief en blijf als eerste op de hoogte van ons laatste nieuws!

NIEUWSBRIEF

Abonneer u op de nieuwsbrief

Bekijk de vorige updates